Εξελίξεις στα εξοπλιστικά: Άμεσα στη Βουλή ο νόμος πλαίσιο για τα Rafale



Αναμένονται τον Ιούνιο τα πρώτα

Παρά το γεγονός πως η Τουρκία, μία προκαλεί, μία προσπαθεί να δείξει "καλό πρόσωπο", καθώς για δύο ημέρες δεν παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο μας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες, το Υπουργείο Άμυνας, συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς τον εξοπλιστικό μαραθώνιο.

Νωρίτερα σας είχαμε αναφέρει πως τα πολυπόθητα γαλλικά μαχητικά Rafale, που θα δώσουν μία σημαντική υπεροχή στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, βρίσκονται ένα βήμα πριν το τελικό στάδιο απόκτησής τους. 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Οpen, στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή ο νόμος πλαίσιο προκειμένου να προχωρήσει η αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, συνολικού κόστους 2,4 δισ. ευρώ. 

Μετά την υπόγραφή της σύμβασης στα τέλη του έτους, οι τεχνικοί και οι χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση, ενώ τα πρώτα 2 μαχητικά, αναμένονται τον Ιούνιο. Έπειτα, άθε μήνα θα παραδίδεται ένα μαχητικό Rafale, μέχρι να ολοκληρωθεί η παράδοση.

Υπενθυμίζουμε ότι τα Rafale φέρνουν μαζί τους και τους πυραύλους Meteor, το απόλυτο όπλο στον αέρα.

Tο υπερόπλο Meteor έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Είναι αέρος αέρος, εκτοξεύεται, δηλαδή από αεροσκάφος και χτυπά ιπτάμενό στόχο
Έχει ακτίνα δράσης 110 χλμ., μπορεί δηλαδή να χτυπήσει τουρκικό μαχητικό πριν βγει στο Αιγαίο.
Έχει τρεις με έξι φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο αέρος αέρος.
Έχει δυνατότητα πολλαπλών βολών έναντι ιπτάμενων στόχων. Μπορεί, δηλαδή, να ρίξει σε περίπτωση εμπλοκής... περισσότερα από ένα εχθρικά σκάφη.

To βασικό δεδομένο είναι ότι η Τουρκία δεν θα εντάξει στον αεροπορικό στόλο της τα F-35, ενώ σε αντίθεση η προσθήκη των Rafale στην ελληνική πλευρά θα δώσει ένα τρομερό πλεονέκτημα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά οπουδήποτε απαιτηθεί, αφού για παράδειγμα μέχρι και ανοικτά της Λιβύης έχουμε ενεργό μέτωπο με παρουσία των Τούρκων 

Σε συνέχεια του εξοπλιστικού προγράμματος, το Γ.Ε.Α. εισηγείται την αναβάθμιση 8 αεροσκαφών F-16 BLOCK 50, των παλαιότερων F-16 που έχει στον στόλο της η πολεμική μας αεροπορία. Παράλληλα, "τρέχει" και ο εκσυγχρονισμός 84 F-16 BLOCK52+ και σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνεται ο εκσυχρονισμός του πρώτου αεροσκάφους.



ΠΗΓΗ