123 μαχητικά F-35 κατασκεύασε η Lockheed Martin μέσα στο 2020



Η Lockheed Martin, ίσως η μεγαλύτερη βιομηχανία όπλων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι την τελευταία εβδομάδα του χρόνου παρέδωσε το 123ο μαχητικό stealth F-35 για φέτος.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το εν λόγω αεροσκάφος ήταν ένα F-35A, δηλαδή συμβατικής ικανότητας απογείωσης και προσγείωσης, το οποίο βγήκε από την γραμμή παραγωγής στο Καμέρι της Ιταλίας και παραδόθηκε στην ιταλική πολεμική αεροπορία.

Συνολικά, κατά την διάρκεια του 2020, παραδόθηκαν 74 F-35 στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, 31 αεροσκάφη σε χώρες-μέλη της διεθνούς κοινοπραξίας συμπαραγωγής και άλλα 18 αεροσκάφη παραδόθηκαν σε διεθνείς πελάτες που τα απέκτησαν μέσω του αμερικανικού συστήματος στρατιωτικών προμηθειών (Foreign Military Sales).

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις υλικών από τους διάφορους προμηθευτές, λόγω Covid, αναπροσαρμόστηκε ο ετήσιος στόχος παραδόσεων από 141 αεροσκάφη σε 117 έως 123 για το 2020.

Πιθανή, μεγαλύτερη πτώση του ρυθμού παραγωγής θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους ανά αεροσκάφος.

Έτσι, η Lockheed Martin έλαβε προληπτικά μέτρα προς τους προμηθευτές της ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της Covid, όπως το πρόγραμμα για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη προσαρμόζοντας τα προγράμματα εργασίας των εργαζομένων, διατηρώντας εξειδικευμένες δεξιότητες των εργαζομένων και παρέχοντας ταχείες πληρωμές σε μικρούς και ευάλωτους προμηθευτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Lockheed Martin παρείχε ταχείες πληρωμές σε περισσότερους από 400 προμηθευτές του προγράμματος F-35 σε 45 αμερικανικές πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο.

Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί περισσότερα από 600 αεροσκάφη F-35 διαφόρων εκδόσεων, έχουν εκπαιδευτεί στον τύπο περισσότεροι από 1000 χειριστές και περισσότεροι από 10.000 τεχνικοί, που αναλαμβάνουν την συντήρηση του αεροσκάφους.

Το F-35 έχει συμπληρώσει 350.000 ώρες πτήσης, εννέα στρατιωτικοί οργανισμοί έχουν κηρύξει Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα για τον τύπο ενώ έξι αεροπορίες έχουν αναπτύξει ήδη τα F-35 τους σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις.