Αμερικανική έκθεση βλέπει πολεμική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας το 2021



Εστία πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης οι προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας για αμερικανικό ινστιτούτο της Ουάσιγκτον

Eπανέρχεται το σενάριο μιας πιθανής ελληνοτουρκικής πολεμικής σύγκρουσης σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές για το 2021.

Το ινστιτούτο CFR το οποίο η Άγκυρα το θεωρεί εκπρόσωπο του «βαθέως κράτους» των ΗΠΑ, δημοσιοποίησε έναν κατάλογο με πιθανές πολεμικές εμπλοκές στον πλανήτη, αναφέροντας ξεκάθαρα την πιθανότητα πιθανής πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας λόγω των τουρκικών απαιτήσεων (οι οποίες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ευοδωθούν ποτέ). 

Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία έγινε αξιολόγηση κινδύνου για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, είναι αρκετά εντυπωσιακή.

Η έρευνα αυτή διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2008, και μόλις συντάχθηκε στάλθηκε σε Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής για να μελετηθεί επισταμένα. 

Περίπου 550 άτομα απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, στο οποίο ζητήθηκε να δοθεί προτεραιότητα σε 30 προσδιορισμένους πιθανούς κινδύνους που θα οδηγήσουν σε πιθανή ανάφλεξη για το 2021.

Σημειώνεται ότι η έρευνα δεν αφορούσε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές, τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ή ο κίνδυνος εσωτερικής αναταραχής που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια των ΗΠΑ. 

Η έρευνα αφορούσε αποκλειστικά τις δυνατότητες στις οποίες η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ θα μπορούσε «να χρησιμοποιηθεί εύλογα» σε όλο τον κόσμο. 

Η έκθεση αναφέρει ότι κάθε κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να διαχειριστεί κατά μέσο όρο ετησίως 15 ξένες στρατιωτικές κρίσεις ( μικρού ή μεγάλου χαρακτήρα) ετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενώ τονίστηκε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις. 

Αναφέρει επίσης ότι οι απροσδόκητες καταστάσεις στον πλανήτη θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλη απειλή  για τα αμερικανικά συμφέροντα, επομένως για αυτόν τον λόγο πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα πριν είναι ...πολύ αργά. 

Συγκεκριμένα,νέες απροσδόκητες συνθήκες που πιθανόν οδηγήσουν σε σύγκρουση, αναφέρουν χώρες όπως  την Αιθιοπία, την αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Ινδίας, τον εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο, μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την αναταραχή στη Ρωσία, και έναν ακόμη πιθανό πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. 

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Πιθανοί κίνδυνοι στην έκθεση του CFR.

Κατατάχθηκε σε τρεις κατηγορίες με βάση την πιθανότητα εμφάνισης στο εγγύς μέλλον και το μέγεθος των επιπτώσεών στις ΗΠΑ. 

Οι υψηλότεροι κίνδυνοι τοποθετήθηκαν στην κατηγορία επιπέδου 1 (Level-I), και οι χαμηλότεροι στην κατηγορία Επιπέδου 3 (Level-III). 

Οι παράμετροι εξηγούνται ως εξής: Επιπτώσεις στα ενδιαφέροντα των ΗΠΑ: 

Υψηλή: Απειλούνται άμεσα τα συμφέροντα των  ΗΠΑ, ή συμμάχου χώρας ή  περιοχής ζωτικού στρατηγικού  συμφέροντος  και επομένως είναι πιθανό να προκαλέσει  μια μαζική στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. 

Μεσαία: Έμμεση απειλή κατά των ΗΠΑ ή επηρεάζεται μια στρατηγικά σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ, αλλά όχι σύμμαχος με αμυντική συνθήκη. 

Χαμηλή: Επηρεάζει μια χώρα με περιορισμένη στρατηγική σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές / εκτεταμένες συνέπειες για τις ΗΠΑ.