Aυτή είναι η γαλλική πρόταση για τέσσερις φρεγάτες



Τη σύμβαση ύψους 2,32 δισ. ευρώ για την αγορά των 18 μαχητικών Rafale υπογράφουν σήμερα στην Αθήνα Ελλάδα και Γαλλία. Η κυβερνητική στρατηγική σε σχέση με την Τουρκία δεν περιορίζεται στη διπλωματική πτυχή. 

Ελληνοτουρκικά: Στο «μικροσκόπιο» οι ψηφιακές φρεγάτες της Γαλλίας

Από το Παρίσι έχει προαναγγελθεί ατύπως ότι η κυρία Παρλί θα παρουσιάσει επίσημα νέα, ανταγωνιστική πρόταση για την αγορά τεσσάρων φρεγατών τύπου Belh@rra. Τι θα περιλαμβάνει η νέα γαλλική πρόταση; Σύμφωνα με πληροφορίες, το Παρίσι θα εισηγηθεί να γίνει σε ελληνικά ναυπηγεία σημαντικό μέρος του χτισίματος των δύο -ίσως τριών- εκ των τεσσάρων φρεγατών.

Το τίμημα που προσφέρουν οι Γάλλοι στην Ελλάδα, κατά πληροφορίες, ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ για τα τέσσερα πολεμικά πλοία, κόστος σημαντικά μειωμένο από την τιμή των περίπου 3 δισ. ευρώ για δύο φρεγάτες, πρόταση που είχε αναγκάσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εξηγήσει στην πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν ήταν εφικτή.

Με το Πολεμικό Ναυτικό να επιμένει στην παραχώρηση φρεγάτας Fremm αλλά και να εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει πρόταση για αναβαθμισμένες φρεγάτες LaFayette. Η Γαλλική πρόταση άλλωστε θα αποτελέσει το «όπλο» της Αθήνας για να πιέσουν τους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε ρελάνς ή και άλλες χώρες να εισέλθουν στη «μάχη» με ανάλογες δελεαστικές προτάσεις.

Υπολογίζεται, ότι το συνολικό κόστος για την προμήθεια νέων φρεγατών, την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την ένταξη πλοίου ενδιάμεσης λύσης στο στόλο, θα ανέλθει στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Εφόσον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με κάποιον ή κάποιους από τους εμπλεκόμενους (ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία ή Ηνωμένο Βασίλειο) εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, τότε θα δοθούν κάποιες προκαταβολές.