Μήνυμα Μακρόν: Χαίρομαι που σταθήκαμε (στρατιωτικά) δίπλα σε Ελλάδα και ΚύπροΣτην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δημοσιεύτηκαν οι ευχές του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στην Κύπρο, (19 Ιανουαρίου).

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στις διάφορες επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι γαλλικές ένοπλες Δυνάμεις.

Μεταξύ των αναφορών ήταν και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα ανέφερε:
«Στη Μεσόγειο, δυστυχώς, αυτό που ονομάζεται εμπορία ανθρώπων και παράνομη διακίνηση αυξήθηκε, ακόμη και όταν οι συγκρούσεις στη Λιβύη μειώνονταν.

»Έτσι, η Γαλλία, όπως είχε κάνει με την επιχείρηση SOPHIA, συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια νέα αποστολή κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, την επιχείρηση IRINI, και δεσμεύτηκε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τη συνοχή της.

»Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαστε πολύ προσεκτικοί στην καλή της εξέλιξη.

»Και το 2020 χαρακτηρίστηκε από επανειλημμένες παραβιάσεις του σεβασμού των δικαιωμάτων κρατών σε ό,τι αφορά στο δίκαιο της θάλασσας, παραβιάσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βαθμό που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να αποδεχθεί.

»Και χαίρομαι που καταφέραμε να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και Κύπριους φίλους μας, ειδικά το περασμένο καλοκαίρι, που καταφέραμε, μέσω των παρεμβάσεών μας, της παρουσίας μας, της σαφήνειας της δέσμευσής μας, να επισημάνουμε ποια είναι η κυριαρχία και η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».