Η Άγκυρα αμφισβητεί μέσω Navtex περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης

Η Άγκυρα αμφισβητεί μέσω Navtex περιοχή νοτιοανατολικά της ΚρήτηςΕλληνοτουρκικά: «Ποδαρικό» στις προκλήσεις για το 2021 έκαναν οι Τούρκοι, εκδίδοντας το Σάββατο δύο νέες Navtex, με τις οποίες αμφισβητούν μια ολόκληρη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Οι δυο νέες Navtex της Τουρκίας, προέκυψαν ως απάντηση δυο οδηγιών από τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου για αεροναυτικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας στην περιοχή Νοτιανατολικά της Κρήτης.

Επί της ουσίας αναφέρουν πως ο σταθμός του Ηρακλείου δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι νέες τουρκικές Navtex έρχονται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ζήτησε για πολλοστή φορά να αποχωρήσει ο ελληνικός στρατός από 16 ελληνικά νησιά.

Απευθυνόμενος στην ετήσια ειδική συνάντηση στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων χθες –μια συνάντηση που είχε ως βασικό θέμα τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του 2020- ο Χουλουσί Ακάρ έκανε εκτενή αναφορά στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία, τις εθνικές και διεθνείς ασκήσεις και στη συνέχεια εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Ελλάδας.

Όπως υποστήριξε, η «Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση 16 νησιών» ενώ ανέφερε ότι η χώρα μας… προκαλεί την Άγκυρα, καθώς πολιτικοί και στρατιωτικοί επισκέπτονται τα εν λόγω νησιά.

«Κίνηση που χειροτερεύει περαιτέρω την κατάσταση» δήλωσε ο ίδιος.

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως η Ελλάδα φοβάται το διάλογο γιατί «γνωρίζει ότι η Τουρκία έχει δίκιο».

Μάλιστα, υποστήριξε πως τα αιτήματα της Ελλάδας προς την Ε.Ε. είναι «εγωιστικά και βλακώδη».

Αναφερόμενος στην Λιβύη, ο Χουλουσί Ακάρ έδειξε πως η Άγκυρα δεν έχει σκοπό να κάνει βήμα πίσω, επισημαίνοντας πως η Τουρκία θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της εκεί.