Αμερικανικά ΜΜΕ: «Έχουμε στα χέρια μας σύστημα Pantsir S-1»



Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέκτησαν  ρωσικό πυραυλικό σύστημα που κατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη, ανέφεραν οι Times την Πέμπτη.

Η αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir S-1 αγόρασαν  από τη Ρωσία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ),  τα οποία το παρέδωσαν στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον Στρατηγό Khalifa Haftar, ανέφερε η εφημερίδα.

Τα ΗΑΕ και η Ρωσία έχουν δώσει και οι δύο σημαντική στρατιωτική υποστήριξη στο LNA καθώς επιδιώκει να κερδίσει το προβάδισμα στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Το  LNA  επιτέθηκε εναντίον της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης  πέρυσι, αλλά παρά τις αρχικές επιτυχίες του αναγκάστηκε σε αναδίπλωση ύστερα από  την υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία  στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το σύστημα Pantsir S-1 εγκαταλείφθηκε από από το LNA μετά την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Watiya από αντεπίθεση GNA στις 18 Μαΐου, ανέφεραν οι Times.

Στη συνέχεια, οι πύραυλοι έπεσαν στα χέρια του διοικητή της πολιτοφυλακής Μοχάμεντ Μπαχρούν, προτού καταληφθούν από δυνάμεις πιστές στον υπουργό Εσωτερικών της GNA Fathi Bashagha και μεταφέρθηκαν σε τουρκική στρατιωτική βάση, ανέφερε.

Ο Μπασάγκα, Λίβυος τουρκικής καταγωγής, είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους της Άγκυρας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανέκτησαν το σύστημα Pantsir S-1 τον Ιούνιο από το αεροδρόμιο Zuwara, που βρίσκεται στα δυτικά της Τρίπολης, χρησιμοποιώντας μεταφορικό αεροσκάφος, μετά από φόβους ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον πολιτικών αεροσκαφών, ανέφεραν οι Times.