Οι Τούρκοι θέλουν να κτυπήσουν τα αμερικανικά κονβόϊ που παραδίδουν όπλα στους Κούρδους



Τον βομβαρδισμό των αμερικανικών κονβόι που μεταφέρουν εφόδια στους Κούρδους του YPG στην βορειοανατολική Συρία από το Ιράκ, ζήτησε ο πρώην επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), Ισμαήλ Χακί Πεκίν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Sozcu", κάτι που επιβεβαιώνεται από την κινητικότητα στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις τις τελευταίες ώρες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Ισμαήλ Χακί Πεκίν χαρακτηρίζεται στην γειτονική χώρα ως «λαγός» της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας (έχει άριστες σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν και θεωρείται άτυπος σύμβουλός του) για αυτά που πρόκειται να έρθουν. Δηλαδή ότι εκφράζει αυτά που δεν θέλει να εκφράσει επίσημα η τουρκική ηγεσία, αλλά προτίθεται να το πράξει.

Στην συνέντευξή του χαρακτηρίζει «επικίνδυνη για την ασφάλεια της Τουρκίας την  αποστολή όπλων και πολεμικών εφοδίων στις κουρδικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία, ένα κίνδυνο ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά, όπως αντιμετωπίζει το Ισραήλ ανάλογες περιπτώσεις».

Ο Πεκίν αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ από το 2017, επί προεδρίας Ν.Τραμπ μέχρι σήμερα έχουν στείλει 1250 φορτηγά με εφόδια στο YPG το οποίο το χαρακτηρίζει ως σύμμαχο του PKK.

«Από τότε ξεκίνησαν να στέλνουν ανεπίσημα θωρακισμένα οχήματα, αντιαρματικούς πυραύλους, βόμβες και όπλα στο συριακό παράρτημα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG με αφορμή την επιχείρηση κατά του ISIS στην Ράκα και αυτά τα όπλα χρησιμοποιούν οι Κούρδοι εναντίον μας.

Τα όπλα φθάνουν στο YPG μπροστά στα μάτια μας. Αυτό πρέπει να τελειώσει και νομίζω ότι η κυβέρνησή μας που έχει κάνει σκληρές δηλώσεις, αλλά οι ΗΠΑ τις αγνοούν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πράξεις και η χώρα μας Τουρκία να κτυπήσει τα φορτηγά που είναι γεμάτα όπλα».

Σύμφωνα με τον Ισμαήλ Χακί Πεκίν, «Οι Αμερικανοί μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά από τη βάση της στην Ερμπίλ στους Κούρδους. Τα φορτηγά που φορτώνουν ανήκουν σε εταιρείες. Οι νταλίκες εισέρχονται στη Συρία μέσω της συνοριακής πύλης Peşhabur (Semelka) που ελέγχεται από την τρομοκρατική οργάνωση του PKK. Τα όπλα παραδίδονται στο YPG από το Καμισλί στη Χασάκα».

Και συνεχίζει: «Λοιπόν, είναι δυνατόν να σταματήσουμε αυτά τα φορτηγά; Ναι, αν κάνουμε αυτό που κάνει και το Ισραήλ. Το Ισραήλ επιτίθεται στο Ιράν, το Ιράκ και τον Λίβανο. Τα αεροσκάφη τους απογειώνονται και χτυπούν ιρανικούς στόχους, οχήματα μεταφοράς υλικών και αποθήκες.  

Η Τουρκία μπορεί επίσης να το κάνει. Το Ισραήλ χτυπά οπουδήποτε προέρχεται απειλή. Μπορούμε και πρέπει να χτυπήσουμε τα φορτηγά των τρομοκρατών».

Με την «λεπτή» διαφορά, ότι τα κονβόι αυτά δεν ανήκουν στο Ιράν ή στην Χεζμπολάχ ή τις συριακές δυνάμεις του Άσαντ, αλλά στις ΗΠΑ και πιθανόν να υπάρξουν και θύματα μεταξύ των Αμερικανών.

Αλλά αυτό είναι ένα ρίσκο που φαίνεται ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να πάρει. Με ότι αυτό συνεπάγεται στην περιοχή. Αλλά ο θάνατος 13 Τούρκων στρατιωτικών, στο βόρειο Ιράκ, ενώ ήταν αιχμάλωτοι των Κούρδων και οι κατηγορίες του Ρ.Τ.Ερντογάν ότι τους δολοφόνησε το PKK, κάνουν τις ΗΠΑ «συνεργούς» στα μάτια του τουρκικού λαού, κάτι που θα θελήσει να εκμεταλλευθεί η τουρκική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή ο αρθρογράφος της «Χουριέτ» Νεντιμ Σενέρ προετοιμάζει την κοινή γνώμη γράφοντας: «Η σύγκρουση με τις ΗΠΑ δεν θα είναι μόνο στο διπλωματικό αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δημιουργήσουν τρομοκρατικό κράτος

Μετά από αυτή την σφαγή των απαχθέντων και ανυπεράσπιστων 13 ανθρώπων μας, που εκτελέστηκαν με σφαίρα στο κεφάλι από τους τρομοκράτες του PKK, συζητείται ιδιαίτερα ο ρόλος των ΗΠΑ που έδωσαν ακριβώς αυτά τα όπλα.

Το ότι η Αμερική από την μια δίνει χιλιάδες φορτηγά γεμάτα με όπλα και από την άλλη κάνει αναξιόπιστες δηλώσεις, δείχνει τόσο την υποκρισία όσο και την συνενοχή της».