Φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. για αναβάθμιση «χτυπημάτων»



Ανησυχία επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. για το μπαράζ επιθέσεων που συνδέεται, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας, με ομάδες που τάσσονται υπέρ των αιτημάτων της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας παρατηρούν… τάση για αναβάθμιση των επιθέσεων όσο περνούν οι ημέρες.

Την περασμένη Τρίτη εμπρηστές έφτασαν μέχρι το σπίτι του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην Κηφισιά και έκαψαν τα αυτοκίνητα του βουλευτή και της συζύγου του. Η επίθεση έγινε απογευματινές ώρες (ώρα αιχμής) και μάλιστα οι δράστες γνώριζαν όχι μόνο το όχημα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου αλλά και της γυναίκας του (γεγονός που προϋποθέτει -κατά πληροφορίες- παρακολούθηση).

Το βράδυ της Παρασκευής άγνωστοι εκτόξευσαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό (ενισχυμένη μολότοφ) στην είσοδο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων στην Κυψέλη, με τους κατοίκους να βγαίνουν από τα σπίτια τους και να τηλεφωνούν στην Άμεση Δράση κάνοντας λόγο για δυνατή έκρηξη.

Τα ξημερώματα της Κυριακής άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια σε υποκατάστημα τράπεζας στη συμβολή των οδών Έσλιν και Αμαλιάδος που βρίσκεται, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στους Αμπελόκηπους.

Η επιλογή του στόχου δεν ήταν τυχαία, όπως λένε αστυνομικές πηγές, καθώς οι δράστες ήθελαν ενδεχομένως να στείλουν «μήνυμα» ότι μπορούν να αναβαθμίσουν τα χτυπήματά τους.

Τα 24ωρα πριν από τις δύο παραπάνω επιθέσεις είχε λάβει χώρα μπαράζ επιθέσεων σε ΑΤΜ τραπεζών, μία εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων, υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. και άλλους στόχους.
 
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι όσο ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνεχίζει την απεργία πείνας δεν θα σταματήσουν οι καταδρομικές ενέργειες, πολλώ δε μάλλον που το θέμα Κουφοντίνα συνέπεσε χρονικά με τις αντιδράσεις για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, αστυνομικοί ανησυχούν για τυχόν αναβάθμισή των επιθέσεων. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «το… έργο των δραστών είναι πιο δύσκολο αυτή την περίοδο, διότι λόγω της καραντίνας είναι πιο πιθανό να γίνουν αντιληπτοί».

Αυτό, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε στις επιθέσεις της Παρασκευής και της Κυριακής, καθώς παρότι τα σημεία ήταν κεντρικά, οι εμπρηστές κατάφεραν να διαφύγουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Η Αστυνομία, δεδομένου του φόβου για κλιμάκωση, λαμβάνει πρόσθετα (και στοχευμένα) μέτρα ασφαλείας, ενώ παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν να προβλέψουν τους υποψήφιους (επόμενους) στόχους.
 
Επιδίωξη της ΕΛ.ΑΣ. είναι στις επόμενες (εάν υπάρξουν) καταδρομικές ενέργειες να υπάρξει «απάντηση», δηλαδή συλλήψεις, καθώς δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι σε τρεις κατά σειρά επιθέσεις (σε Κηφισιά, δικαστήρια Ευελπίδων και Αμπελόκηπους) δεν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις.