Κινητικότητα με ''Όρουτς Ρέις'': Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για το ''Τσεσμέ''



Προς διπλή κρίση
Μετά το στραπάτσο των Τούρκων στο Β.Ιράκ και τις καταγγελίες πολλών μανάδων στην χώρα, οι οποίες χάνουν τα παιδιά τους για να υλοποιηθούν τα νεο-Οθωμανικά όνειρα της τουρκικής κυβέρνησης, η Άγκυρα στοχοποιεί εκ νέου την Ελλάδα. 

Αρχικά η Άγκυρα προέβη στην έκδοση παράνομης NAVTEX, η οποία ισχύει από σήμερα 18 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2021, έβγαλε το Ωκεανογραφικό ΤΣΕΣΜΕ, για έρευνες στην περιοχή μεταξύ Αγίου Όρους-Κυρα Παναγιά-Σκύρου-Λέσβου-Αγίου Ευστρατίου-Λήμνου-Αγίου όρους.

Την ίδια στιγμή το γνωστό μας σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis, το οποίο ετοιμάζεται για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, αγκυροβόλησε στο λιμάνι Demre μια ανάσα από το Καστελόριζο με σαφείς προσανατολισμούς για την διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή των Δωδεκανήσων. 

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την έκδοση Navtex, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου 2021, το πλοίο θα ξεκινήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μαζί με τον Oruç Reis, έχουν αγκυροβολήσει και δύο ρυμουλκά που έφτασαν στο ίδιο σημείο, ενδεικτικό των προθέσεων των Τούρκων. 

Το τουρκικό πλοίο μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε είδους γεωλογική, γεωφυσική, υδρογραφική και ωκεανογραφική έρευνα, ειδικά σε ότι αφορά αναζητήσεις φυσικών πόρων.

Επίσης μπορεί να εκτελέσει τρισδιάστατες σεισμικές επιχειρήσεις βάθους έως και 8 χιλιάδες μέτρα, και σεισμικές επιχειρήσεις 2 διαστάσεων βάθους έως και 15 χιλιάδων μέτρων.

Από ελληνικής πλευρά εκτιμάται ότι οι συντεταγμένες που έχει εκδώσει ο τουρκικός υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης, οριοθετούν μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου και στα διεθνή ύδατα, αγνοώντας επιδεικτικά ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για αδειοδότηση ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή την έχει μόνο  η Ελλάδα. 

Με αυτό το δεδομένο, το ελληνικό ΥΠΕΞ παρακολουθεί τα πάντα και έτσι, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, προχώρησε σε προφορικό διάβημα για την έξοδο του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο.

Οι Τούρκοι είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να κινηθούν μέχρι τα 6νμ από τα νησιά μας, δείχνοντας μας ότι αυτό ισχύει από πλευράς εύρους των χωρικών υδάτων μας (ΧΥ) και του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΧΥ) και τίποτε άλλο δεν είναι για αυτούς αποδεκτό. Ενδεχομένως να δούμε και πτήσεις είτε μαχητικών αεροσκαφών, είτε UAV μεταξύ 6-10νμ από τα νησιά μας.

Όλα αυτά προμηνύουν όμως ένα  κλίμα “Αυγούστου 2020” από την Άγκυρα η οποία επιθυμεί να εκβιάσει την ελληνική πλευρά ενόψει διερευνητικών, καθώς προσπαθεί  να επιβάλει τις επιδιώξεις της και στην δύση, με την οποία ο Ερντογάν βρίσκεται πλέον σε ένα υπόγειο πόλεμο με θέμα την Α.Μεσόγειο και την Μ.Ανατολή.