ΑΣΣΥ - Ο κ. ΥΕΘΑ συμφωνεί με τον κ. ΥΦΕΘΑ;



Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), με αφορμή απάντηση που έδωσε σε ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, καλεί αφ΄ ενός το Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο εάν συμφωνεί με τον Υφυπουργό του και τον Υφυπουργό Ενικής Άμυνας, ως ύστατη προσπάθεια, να υιοθετήσει την πρότασή της, όπως αυτή είχε γίνει γνωστή με έγγραφά της και να προχωρήσει σήμερα κιόλας στη νομοθετική πρωτοβουλία για αναγνώριση των πτυχίων των ΑΣΣΥ ως ισοτίμων με τα πτυχία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα (ΑΤΕΙ), ως εξής:

Περαιτέρω, η Π.Ο.Ε.Σ. θεωρεί ότι σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε διεκδικεί την ουσιαστική αναβάθμισή του σε όλους τους τομείς, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρκείται στη διατύπωση, στην πλειοψηφία των απαντήσεων που δίδει δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην ευχή: «Πέραν όμως των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ως πάγια βούληση, τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών και την τυχόν επίλυση αδικιών, εξαντλώντας για την επίτευξη του στόχου αυτού, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν.». Κατά την Π.Ο.Ε.Σ., ακόμη και οι απόφοιτοι των ιδιωτικών κολλεγίων, δηλαδή απόφοιτοι σχολών που καταβάλλεις δίδακτρα για τη φοίτησή σου, πλέον αναγνωρίζονται ως απόφοιτοι ΑΕΙ με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, ενώ κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ.

Η Π.Ο.Ε.Σ. θεωρεί ότι είναι οξύμωρο να ομιλεί ο κ. ΥΦΕΘΑ για αναβάθμιση των Υπαξιωματικών (προφανώς του συνόλου των Υπαξιωματικών) και αφ΄ ενός από τη μία να μη θέλει να προκαλέσει νομοθετική ρύθμιση περί ισοτιμίας των πτυχίων των αποφοίτων ΑΣΣΥ με τα πτυχία των ΑΤΕΙ και αφ΄ ετέρου από την άλλη και ειδικότερα όσον αφορά στην πρόσληψη προσωπικού, στην πρόσφατη εγκύκλιο για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών στην Πολεμική Αεροπορία, να καθιερώνεται ως απαραίτητο προσόν πρόσληψης για χειριστή φωτοτυπικού μέσου ή αποθηκάριου το πτυχίο ΤΕΙ, ενώ για τις ειδικότητες του τεχνίτη αεροσκαφών, του τεχνίτη οπλουργού, του τεχνίτη ηλεκτρολόγου, του τεχνίτη συντηρητή εγκαταστάσεων και του τεχνίτη μεταφορικών μέσων, να καθιερώνεται ως απαραίτητο προσόν πρόσληψης μόνο το πτυχίο ΙΕΚ και ως εκ τούτου εκ των προτέρων φερόμενους ως απορριπτέους όσους καταθέσουν πτυχία ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Ερωτά η Π.Ο.Ε.Σ. Αυτό άραγε είναι αναβάθμιση;

Η Π.Ο.Ε.Σ θεωρεί ότι είναι οξύμωρο οι μαθητές στις ΑΣΣΥ να συμμετέχουν σε Πανελλήνιες εξετάσεις, να εισάγονται στις ΑΣΣΥ με 17.000 μόρια, αλλά κατά την αποφοίτησή τους να θεωρούνται ως απόφοιτοι μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ενώ οι ΕΜΘ και ΕΠΟΠ που μετατάσσονται και εντάσσονται στην επετηρίδα των αποφοίτων ΑΣΣΥ να καλούνται να κατέχουν πτυχία ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Δηλαδή κάποιος καλείται να κατέχει πτυχίο ανώτερης βαθμίδας για να εισαχθεί σε ομάδα εργαζομένων με πτυχίο χαμηλότερης βαθμίδας. Ερωτά η Π.Ο.Ε.Σ.. Αυτό είναι λογικό; Αυτό είναι αναβάθμιση;

Με έγγραφό της η Π.Ο.Ε.Σ., ως θεσμική εκπρόσωπος εν ενεργεία στρατιωτικών, διαχρονικά δυναμική και μαχητική, μεταφέρει την πλήρη απογοήτευση του συνόλου των αποφοίτων των ΑΣΣΥ για τη μέχρι τώρα αντιμετώπισή τους εκ μέρους του κ. ΥΦΕΘΑ και δηλώνει ότι θα σταθεί, μαζί με τους συλλόγους αποφοίτων των ΑΣΣΥ και κάθε υγιή σύλλογο που διεκδικεί την ουσιαστική αναβάθμιση των ΑΣΣΥ, στην πρώτη γραμμή και θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει την όποια σκέψη για περαιτέρω υποβάθμιση των Υπαξιωματικών.

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο:

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Η (ε) σχετική απάντησή σας, στη ΒτΕ δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στις (γ) και (δ) όμοιες ερωτήσεις κ.κ. βουλευτών του ΚΚΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗΣ, αναφορικά με την ισοτιμία των πτυχίων των ΑΣΣΥ με τα πτυχία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα (ΑΤΕΙ) μάλλον επιβεβαιώνει τη βούλησή σας για στασιμότητα των Υπαξιωματικών και όχι έμπρακτης αναβάθμισής τους, σε αντίθεση με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ως διαφαίνεται δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού επί της ουσίας κανένα ανυπέρβλητο κώλυμα δεν υφίσταται.

Σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε διεκδικεί την ουσιαστική αναβάθμισή του σε όλους τους τομείς, δυστυχώς, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρκείται στη διατύπωση, στην πλειοψηφία των απαντήσεων που δίδει δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην ευχή: «Πέραν όμως των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ως πάγια βούληση, τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών και την τυχόν επίλυση αδικιών, εξαντλώντας για την επίτευξη του στόχου αυτού, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν.». Ακόμη και οι απόφοιτοι των ιδιωτικών κολλεγίων, δηλαδή απόφοιτοι σχολών που καταβάλλεις δίδακτρα για τη φοίτησή σου, πλέον αναγνωρίζονται ως απόφοιτοι ΑΕΙ με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, ενώ κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ.

Θεωρούμε ότι είναι οξύμωρο να ομιλείτε για αναβάθμιση των Υπαξιωματικών (προφανώς του συνόλου των Υπαξιωματικών) και αφ΄ ενός από τη μία να μη θέλετε να προκαλέσετε νομοθετική ρύθμιση περί ισοτιμίας των πτυχίων των αποφοίτων ΑΣΣΥ με τα πτυχία των ΑΤΕΙ και αφ΄ ετέρου από την άλλη και ειδικότερα όσον αφορά στην πρόσληψη προσωπικού, στην πρόσφατη εγκύκλιο για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών στην Πολεμική Αεροπορία, να καθιερώνετε ως απαραίτητο προσόν πρόσληψης για χειριστή φωτοτυπικού μέσου ή αποθηκάριου το πτυχίο ΤΕΙ, ενώ για τις ειδικότητες του τεχνίτη αεροσκαφών, του τεχνίτη οπλουργού, του τεχνίτη ηλεκτρολόγου, του τεχνίτη συντηρητή εγκαταστάσεων και του τεχνίτη μεταφορικών μέσων, να καθιερώνετε ως απαραίτητο προσόν πρόσληψης μόνο το πτυχίο ΙΕΚ και ως εκ τούτου εκ των προτέρων φερόμενους ως απορριπτέους όσους καταθέσουν πτυχία ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Αυτό άραγε είναι αναβάθμιση;

Θεωρούμε ότι είναι οξύμωρο οι μαθητές στις ΑΣΣΥ να συμμετέχουν σε Πανελλήνιες εξετάσεις, να εισάγονται στις ΑΣΣΥ με 17.000 μόρια, αλλά κατά την αποφοίτησή τους να θεωρούνται ως απόφοιτοι μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ενώ οι ΕΜΘ και ΕΠΟΠ που μετατάσσονται και εντάσσονται στην επετηρίδα των αποφοίτων ΑΣΣΥ να καλούνται να κατέχουν πτυχία ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Δηλαδή κάποιος καλείται να κατέχει πτυχίο ανώτερης βαθμίδας για να εισαχθεί σε ομάδα εργαζομένων με πτυχίο χαμηλότερης βαθμίδας. Αυτό είναι λογικό; Αυτό είναι αναβάθμιση;

Δια του παρόντος, η Ομοσπονδία μας, ως θεσμική εκπρόσωπος εν ενεργεία στρατιωτικών, διαχρονικά δυναμική και μαχητική, σάς μεταφέρει την πλήρη απογοήτευση του συνόλου των αποφοίτων των ΑΣΣΥ για τη μέχρι τώρα αντιμετώπισή τους εκ μέρους σας και δηλώνει ότι θα σταθεί, μαζί με τους συλλόγους αποφοίτων των ΑΣΣΥ και κάθε υγιή σύλλογο που διεκδικεί την ουσιαστική αναβάθμιση των ΑΣΣΥ, στην πρώτη γραμμή και θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει την όποια σκέψη για περαιτέρω υποβάθμιση των Υπαξιωματικών.

Σας καλούμε, ως ύστατη προσπάθεια, να υιοθετήσετε την πρότασή μας, όπως τούτη σας εγνώσθη δια των (α) και (β) σχετικών εγγράφων μας και να προχωρήσετε σήμερα κιόλας στη νομοθετική πρωτοβουλία για αναγνώριση των πτυχίων των ΑΣΣΥ ως ισοτίμων με τα πτυχία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα (ΑΤΕΙ), ως εξής:

«Η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του ν.1191/1990 (Α΄ 166), αντικαθίσταται ως εξής: «5. Οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών είναι στρατιωτικά ιδρύματα, ισότιμα με τα ιδρύματα του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά. ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όσοι αποφοίτησαν από αυτές θεωρούνται απόφοιτοι του προηγούμε- νου εδαφίου Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών, εφόσον εισήχθησαν σε αυτές μετά από εξετάσεις και είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή εξατάξιου Γυμνασίου ή ισότιμων τεχνικών σχολών, ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης αυτού. Η φοίτηση σε αυτές είναι τριετής.».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το προτεινόμενο σχέδιο τροποποίησης νόμου επέρχεται ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων των αποφοίτων των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών και ισοτιμία αυτών με τις αντίστοιχες σχολές του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, διορθώνοντας μια διαχρονική αδικία και δίνοντας τη δυνατότητα στους αποφοίτους να παρακολουθούν και μεταπτυχιακά τμήματα των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επ΄ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο καθείς ό,τι σπείρει θερίζει.

Ο κ. ΥΕΘΑ, προς τον οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφό μας, παρακαλείται όπως πάρει θέση για ένα μείζον για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ ζήτημα και μας γνωρίσει τις απόψεις του. Συμφωνεί ή όχι με τον κ. ΥΕΘΑ;

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την εκ νέου ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.