Longshot: Drones ως μαχητικά, για την κατάρριψη άλλων αεροσκαφών



Την υπογραφή συμβολαίων με τις General Atomics, Lockheed Martin και Northrop Grumman για την έναρξη προκαταρκτικών σχεδιασμών γαι την πρώτη φάση του προγράμματος LongShot ανακοίνωσε η DARPA του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού αναπτύσσεται ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο θα εκτοξεύεται από άλλα αεροπλάνα και θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί όπλα αέρος- αέρος για την κατάρριψη εχθρικών αεροσκαφών: Στην ουσία ένα drone που θα εκτοξεύεται από επανδρωμένα μαχητικά και θα μπορεί να καταρρίπτει άλλα αεροπλάνα. Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της DARPA, είναι η «ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού UAV που θα μπορεί να επεκτείνει σημαντικά την εμβέλεια εμπλοκής, να αυξάνει την αποτελεσματικότητα αποστολής και να μειώνει τον κίνδυνο για τα επανδρωμένα αεροσκάφη».

Τα παρόντα δόγματα αεροπορικής υπεροχής βασίζονται σε προηγμένα επανδρωμένα μαχητικά ικανά να διεισδύουν σε βάθος για σκοπούς αέρος- αέρος, ώστε να εξαπολύουν με αποτελεσματικότητα τα όπλα τους. Το LongShot προορίζεται να αυξήσει την επιβιωσιμότητα των επανδρωμένων αεροσκαφών επιτρέποντάς τους να παραμένουν σε μεγάλες αποστάσεις από τις εχθρικές απειλές, ενώ τα LongShot UAV θα πλησιάζουν για να προβούν σε πιο αποτελεσματικές εκτοξεύσεις πυραύλων.

«Το πρόγραμμα LongShot αλλάζει το δόγμα επιχειρήσεων μάχης στον αέρα επιδεικνύοντας ένα μη επανδρωμένο, εκτοξευόμενο από αέρος όχημα ικανό να χρησιμοποιεί σύγχρονα και προηγμένα όπλα αέρος- αέρος» είπε ο αντισμήναρχος Πολ Καλχούν, program manager της DARPA. «Το LongShot θα φέρει αλλαγές στις σταδιακές βελτιώσεις όπλων παρέχοντας ένα εναλλακτικό μέσον παραγωγής δυνατοτήτων μάχης».

Στις επόμενες φάσεις του προγράμματος, θα κατασκευαστεί και θα πετάξει ένα πλήρους μεγέθους αεροσκάφος, εκτοξευόμενο από τον αέρα και ικανό για ελεγχόμενη πτήση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εξαπόλυση όπλων υπό συνθήκες επιχειρήσεων.