Οι ΗΠΑ έχουν στον «πάγο» την Τουρκία: "Όχι" σε κοινή ομάδα εργασίας για τους S-400



Τι αναφέρει ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Τουρκία για S-400 και διερευνητικές

Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην Τουρκία, Ντέιβιντ Μάικλ Σάτερφιλντ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν επί του παρόντος να δημιουργήσουν ομάδα εργασίας με την Άγκυρα για να επιλύσουν τις διαφωνίες των δύο χωρών σχετικά με την απόκτηση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην οποία προχώρησε η Τουρκία από τη Ρωσία.

«Πρόκειται για ένα εκτελεστικό ζήτημα του καταστατικού και της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Ελπίζουμε ότι το θέμα των S-400 μπορεί να επιλυθεί και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στους τομείς της συνεργασίας μας που δεν επηρεάζονται άμεσα από τις κυρώσεις», είπε ο Σάτερφιλντ.

Στα τέλη Δεκέμβρη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει πως οι δυο χώρες προχωρούν στη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας, με αντικείμενο την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα. 

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον είχε διαψεύσει άμεσα, ξεκαθαρίζοντας πως η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ψηφίσει μια σειρά μέτρων κατά της Τουρκίας σχετικά με την απόφασή της να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 αντί των Patriot ή οποιουδήποτε άλλου συστήματος του ΝΑΤΟ.

Σε αυτά τα αμέτρα, περιλαμβάνονταν η διακοπή των παραδόσεων των F-35 που είχε παραγγείλει η Τουρκία και η επιβολή κυρώσεων σε οντότητες που σχετίζονται με την αγορά των S-400.

Λίγες βδομάδες πριν ή Άγκυρα, προσπαθούσε να "καλοπιπάσει" τη νέα κυβέρνηση ΗΠΑ, προωθώντας τη συγκρότηση της εν λόγω κοινής επιτροπής και με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για αγορά αντιαεροπορικών Patriot, θα καταφέρει και τους S-400 να κρατήσει, αλλά και στο πρόγραμμα των F-35 να επανέλθει.

Τι ανέφερε για τις διερευνητικές
Ο Αμερικανός πρέσβης ερωτήθηκε και για τον πρόσφατο γύρο ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να έχουν συνέχεια στην Αθήνα. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Ελπίζουμε ότι ο επόμενος γύρος που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα να πραγματοποιηθεί σύντομα. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά αυτήν την εξέλιξη».

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα έχουν την ίδια γνώμη, θέλουμε αυτές οι συνομιλίες να συνεχιστούν και από τα δύο κράτη. Θέλουμε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αποφυγή μονομερών ενεργειών που δημιουργούν δυσπιστία και κλιμακώνουν τις εντάσεις με το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης».