Οργή των ΗΠΑ για τον Σουλεϊμάν Σοϊλού: «Αβάσιμοι και ανεύθυνοι ισχυρισμοί»



Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν στη διοργάνωση του πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε.

Διπλωματική ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ δημιούργησε δήλωση του Σουλεϊμάν Σοϊλού την Πέμπτη.

Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας σε εφημερίδα της χώρας, ισχυρίστηκε ότι πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Χωρίς να είναι σε θέση να αποδείξει τον ισχυρισμό του, ο Σοϊλού τόνισε ότι «το πραξικόπημα διοργανώθηκε από το κίνημα του Γκιουλέν με τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Σοϊλού συνέχισε το λεκτικό του κρεσέντο λέγοντας ακόμα ότι το πραξικόπημα στήριξε και η Ευρώπη ενώ συμπλήρωσε ότι το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν (που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ) επιβιώνει χάρη στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Η αμερικανική αντίδραση
Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του Σοϊλού προκάλεσαν την αντίδραση των ΗΠΑ.

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δική του τοποθέτηση τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι σχετικές δηλώσεις, καθώς και άλλοι αβάσιμοι και ανεύθυνοι ισχυρισμοί περί εμπλοκής ΗΠΑ δεν συνάδουν με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Είναι σαφές ότι η προεδρία Μπάιντεν δεν αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία οι οποίες κατά την προεδρία Τραμπ, χαρακτηρίζονταν κάτι παραπάνω από πολύ καλές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία και το καταδίκασαν αμέσως.

»Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί για το αντίθετο από ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους είναι εντελώς ψευδείς.

»Αυτές οι παρατηρήσεις και άλλοι αβάσιμοι και ανεύθυνοι ισχυρισμοί για την ευθύνη των ΗΠΑ για γεγονότα στην Τουρκία δεν συνάδουν με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών.