Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος: Επιστολή για την διάθεση του 251ΓΝΑ στο ΕΣΥ



Επιστολή της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος (Α.ΑΚ.Ε.) όσον αφορά στη διάθεση του 251ΓΝΑ στο ΕΣΥ για non-Covid περιστατικά, η οποία εστάλη στην ιεραρχία της πολιτείας, με σκοπό να συνδράμει η Α.ΑΚ.Ε. στην αποκατάσταση του τόσο κρίσιμου ζητήματος.

ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό,
Πρόεδρο της Βουλής,
Πρόεδρο Κ.Ο. Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς,
Πρόεδρο Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής,
Πρόεδρο Κ.Ο. Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας,
Πρόεδρο Κ.Ο. Ελληνικής Λύσης ,
Πρόεδρο Κ.Ο. Μέρα25,
Υπουργό Οικονομικών,
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,
Υπουργό Υγείας,
Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΚΟΙΝ: Υπουργό Εθνικής Άμυνας,
Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας,
ΑΓΕΕΘΑ,
ΑΓΕΣ,
ΑΓΕΝ,
ΑΓΕΑ,
ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ,
ΓΕΑ/ΔΥΓ

Αξιότιμοι Κύριοι, Αξιότιμη Κυρία,
Η Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος (Α.ΑΚ.Ε.), ως Ανώτατο Επιστημονικό-Αεροπορικό-Αεροδιαστημικό Ν.Π.Ι.Δ., Κοινωφελούς και Εθνωφελούς Χαρακτήρα, υπό την εποπτεία του ΓΕΑ, επιτελούσα το εκ του Καταστατικού της Εθνικό χρέος (ενημερώσεις-εισηγήσεις προς τις αρμόδιες Αρχές επί Εθνικών θεμάτων), πληροφορήθηκε την έκδοση διαταγής του Α/ΓΕΕΘΑ, κατόπιν εντολής της Ηγεσίας, περί διάθεσης του 251ΓΝΑ στο Ε.Σ.Υ.

Η προσεκτική ανάγνωση της διαταγής προκάλεσε έκπληξη και λύπη, τόσο όσον αφορά στην αποκλειστική ένταξη του 251ΓΝΑ στο Ε.Σ.Υ., του μόνου εξειδικευμένου Νοσοκομείου Αεροπορικής Ιατρικής των ΕΔ και της χώρας, όσο και στη διακριτή μεταχείρισή του και των δικαιούχων των ε.ε. και ε.α. στελεχών της ΠΑ και των μελών τους, έναντι αυτών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων των λοιπών Κλάδων των ΕΔ, από το ΓΕΕΘΑ. 

Η διασπορά του ε.ε. προσωπικού της ΠΑ και ΣΑ στα δύο Νοσοκομεία ΣΞ και ΠΝ της Αθήνας και όλων των υπολοίπων δικαιούχων του 251ΓΝΑ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. (ε.α. στελέχη της ΠΑ, του ΠΣ, ΛΣ, ΕΥΠ, Βουλευτές, κάτοικοι νησιών του Αιγαίου και πολλών άλλων οργανισμών και κοινωνικών ομάδων) συνολικά πάνω από 250.000 άτομα, προκειμένου να εισάγεται ανάλογος αριθμός ασθενών των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο 251ΓΝΑ, δεν έχει λογική καθότι δεν επιφέρει πρόσθετο όφελος και δεν θα ανακουφίσει το σύστημα υγείας της χώρας.

Αντιθέτως, η άμεση και πλήρης εμπλοκή του 251ΓΝΑ στο Ε.Σ.Υ., και διασπορά των δικαιούχων ε.ε. και ε.α. στελεχών της ΠΑ σε άλλα Νοσοκομεία, για άγνωστο χρονικό διάστημα, θα εγείρει ζητήματα νομικά και εθνικής ασφάλειας, θέματα διαχείρισης στρατιωτικών, προσωπικών και υγειονομικών δεδομένων, για τα οποία άλλωστε κρίνεται η νομιμότητα και εγκυρότητα της υπόψη διαταγής και θα συντελέσει σταδιακά σε απώλεια του χαρακτήρα και της προστιθέμενης αξίας του ειδικού σκοπού του για την ΠΑ. Η αποστολή του 251ΓΝΑ, ως Στρατιωτικού Νοσοκομείου, είναι σύνθετη και αλληλένδετη με την αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο ηθικό και αξιόμαχο του προσωπικού της, σε Ειρήνη και Πόλεμο, ιδίως υπό τις σημερινές δύσκολες περιστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η ιδιαιτερότητα της αποστολής του 251ΓΝΑ είναι θεμέλια της ενιαίας Πολεμικής Αεροπορίας και αφορά στην εξειδίκευση των Ιατρών του, τόσο σε τομείς φυσιολογίας πτήσεων κ.ά. τομείς, όσον και σε ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι πιλότοι εν γένει κατά τις πτήσεις, προπαντός των μαχητικών αεροσκαφών.

Η ανταλλαγή των συνανθρώπων μας ασθενών μεταξύ του Νοσοκομείου Αεροπορίας και των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. δεν αντιμετωπίζει τις έκτακτες ανάγκες του συστήματος υγείας, τη στιγμή μάλιστα που το 251ΓΝΑ συνεισφέρει ήδη στο Ε.Σ.Υ. διαθέτοντας 30 κλίνες κατά το πρότυπο των ΜΕΘ και με την υποχρέωση να εξυπηρετεί ασθενείς μέσω του ΕΚΑΒ, όπως ανάλογα συνεισφέρουν και τα άλλα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, αλλά θα εντείνει έτι περαιτέρω και καταστήσει περισσότερο πολύπλοκα, τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, του Ε.Σ.Υ.

Η Α.ΑΚ.Ε. αντιλαμβάνεται πλήρως τις επείγουσες ανάγκες να καλυφθούν οι έκτακτες υπό τις παρούσες συνθήκες απαιτήσεις του Ε.Σ.Υ., για να αντιμετωπισθεί η πανδημία του κορωνοϊού, γνωρίζοντας ότι στην προσπάθεια αυτή της Πολιτείας, από την πρώτη στιγμή, είναι παρούσες οι ΕΔ συνδράμοντας ανάλογα στο έργο της.

Εν κατακλείδι, προς την ορθή αυτή κατεύθυνση, εισηγούμαστε, με απόφαση της 19ης Μαρτίου 2021 των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.ΑΚ.Ε., όπως α) επιμερισθεί δίκαια και ισόρροπα το πρόσθετο βάρος των αναγκών ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. --σε κλίνες και λοιπές υγειονομικές υπηρεσίες-- μεταξύ όλων των Στρατιωτικών Νοσοκομείων ανάλογα με τις δυνατότητές τους και την υπάρχουσα υποδομή τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και β) το 251ΓΝΑ και οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δικαιούχους του να αποδοθούν και πάλι στην Πολεμική Αεροπορία, όπως αντίστοιχα  ισχύει για τα λοιπά Στρατιωτικά Νοσοκομεία ΣΞ και ΠΝ.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο