Υπ. Εργασίας για την αναγνώριση 5 ετών ως πραγματικής υπηρεσίας στα στελέχη ΕΔ και ΣΑ



Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Π. Τσακλόγλου, απαντώντας στη ΒτΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφέρει ότι το άρθρο  11 του ν. 4609/2019, σχετικά με την αναγνώριση, προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διπλάσιου ή τριπλάσιου χρόνου έως και πέντε έτη σε μονάδες και υπηρεσίες ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, δεν έτυχαν της επεξεργασίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οριζόμενη στο αρ. 73 παρ. 2 του Συντάγματος προαναφερθείσα διαδικασία και ως εκ τούτου δεν δύνανται να επιφέρουν έννομα αποτελέσματα.

Δείτε αναλυτικά:

ΘΕΜΑ: Αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας μέχρι πέντε έτη, ως πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Σχετική η με αρ. πρωτ.4508/24.02.2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Ν. Παπαναστάση και Θ. Παφίλη και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αρ. 11 του ν. 4609/2019, σας παραθέτουμε τις διατάξεις του αρ. 73 παρ. 2 του Συντάγματος σύμφωνα με τις οποίες «Νομοσχέδια που αναφέρονται οπωσδήποτε στην απονομή σύνταξης και στις προϋποθέσεις της υποβάλλονται μόνο από τον Υπουργό Οικονομικών, ύστερα από γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. αν πρόκειται για συντάξεις που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, υποβάλλονται από τον αρμόδιο Υπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών.

 Tα νομοσχέδια για συντάξεις πρέπει να είναι ειδικά, δεν επιτρέπεται, με ποινή την ακυρότητα, να αναγράφονται διατάξεις για συντάξεις σε νόμους που αποσκοπούν στη ρύθμιση άλλων θεμάτων».

Οι διατάξεις του αρ. 11 του ν. 4609/2019, σχετικά με την αναγνώριση, προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διπλάσιου ή τριπλάσιου χρόνου έως και πέντε έτη σε μονάδες και υπηρεσίες ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, όπως είναι γνωστό, δεν έτυχαν της επεξεργασίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οριζόμενη στο αρ. 73 παρ. 2 του Συντάγματος προαναφερθείσα διαδικασία και ως εκ τούτου δεν δύνανται να επιφέρουν έννομα αποτελέσματα.