Σε επιφυλακή οι δυνάμεις στον Έβρο-Τούρκοι στρατοχωροφύλακες «ανοίγουν» τα περάσματα στον Έβρο



Σε ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του OPEN, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες όπου φαίνονται στρατοχωροφύλακες από την Τουρκία να βοηθάνε και να διευκολύνουν παράτυπους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα προς τη χώρα μας παράνομα.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την Τετάρτη από ελληνική περίπολο και φαίνεται ότι οι Τούρκοι όχι απλά δεν εμποδίζουν με κάποιον τρόπο τους παράτυπους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά αντίθετα τους δείχνουν μάλιστα τα περάσματα που είναι πιο εύκολα ώστε να εισέλθουν παράνομα.

Οι καιρικές συνθήκες στον Έβρο έχουν καλυτερεύσει τις τελευταίες μέρες με τη στάθμη του ποταμού να έχει πέσει γεγονός που διευκολύνει το πέρασμα των μεταναστών, με τους Έλληνες συνοριοφύλακες να αυξάνουν τις περιπολίες τους προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις.

Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό γεγονός που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέο σκηνικό έντασης.

Όπως αναφέραμε, το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής, στην περιοχή Τυχερό, σε περίπολο μεικτό, που αποτελείτο από Έλληνες Αστυνομικούς και Γερμανούς της Frontex. Μάλιστα, δύο διαφορετικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι πυροβολισμοί ήταν μεν σε ύψος, δεν ήταν δηλαδή ευθείες βολές – που θα συνιστούσαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, ωστόσο είχαν όπως λένε κατεύθυνση προς την ελληνική πλευρά. Τούτο καταμαρτυρούν οι καταθέσεις των αστυνομικών και των ανδρών της Frontex, οι οποίοι ανέφεραν ότι άκουσαν το θρόισμα των βολίδων να σκίζουν τα φύλλα πάνω από τα κεφάλια τους.

Είναι το δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς που έχει καταγραφεί στο Τυχερό το τελευταίο διάστημα στην ίδια περιοχή. Όμως κι άλλες δύο περιοχές των συνόρων βρίσκονται στο «κόκκινο» με τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο – ανάλογο επεισόδιο στην κάθε μία. Πρόκειται για τις Φέρρες και τις Καστανιές, κοντά στο φυλάκιο 1.