Ισραηλινός ναύαρχος: ”Ετοιμάζουμε ανθυποβρυχιακό πόλεμο στην Μεσόγειο”Το Ισραήλ βλέποντας το τουρκικό σχέδιο “κατάληψης” μεγάλου μέρους της Α.Μεσογείου υλοποιεί ναυτικές ασκήσεις με Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και ΗΠΑ

Πρόβα τζενεράλε για την δημιουργία αμυντικού συνασπισμού κατά της Τουρκίας ήταν η πρόσφατη αεροναυτική άσκηση Noble Dina, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Για τα σχέδια του Ισραήλ μίλησε ο Ναύαρχος Eyal Harel, επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων στο πολεμικό ναυτικό της χώρας του.

Ο ίδιος τόνισε ότι η άσκηση μεγάλης κλίμακας στην Μεσόγειο ήταν ουσιαστικά μια πρόβα τζενεράλε « στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, σε σενάρια αναζήτησης και διάσωσης, σε σενάρια συνοδείας αλλά και επιθέσεων επιφανείας”, του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού σε συνεργασία με χώρες της περιοχής.

“Αυτές οι ασκήσεις είναι υψίστης σημασίας για την ενίσχυση της διασύνδεσης του Ισραηλινού ναυτικού με ξένους στόλους που έχουν κοινά συμφέροντα. Η λέξη κλειδί είναι ο συνασπισμός'', δήλωσε ο υποναύαρχος Rony Gankin, αρμόδιος σχεδιαστής των επιχειρησιακών ασκήσεων του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ, τονίζοντας ότι σκοπός είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των ξένων στόλων και η ανάπτυξη ενός κοινού διαλόγου.

''Τώρα που έχουν εμβολιαστεί όλα τα στελέχη των επιχειρησιακών μονάδων του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, μπορούμε να κάνουμε άσκηση χωρίς ανησυχία'', είπε ο ίδιος περιγράφοντας τα νέα ανθυποβρυχιακά σενάρια που υλοποίησαν τα πολεμικά σκάφη Ελλάδος, ΗΠΑ, Γαλλίας, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτά συμμετείχαν πολεμικά πλοία με προηγμένη τεχνολογία στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Ο Ισραηλινός αξιωματικός εξήγησε ότι «αποστολή ήταν η προώθηση τριών στόχων: Διαλειτουργικότητα στη θάλασσα, αμοιβαία επιχειρησιακή εκπαίδευση  με διαμοιρασμό τεχνικών δράσης, και επίδειξη παρουσίας στη Μεσόγειο, δείχνοντας σαφώς την Τουρκία και τα σχέδια της.

Όσον αφορά τον τελευταίο στόχο, τόνισε ο Gankin ότι, ''ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στη Μεσόγειο είναι όταν όλοι βλέπουν πολλές δυνάμεις να συνεργάζονται. Αυτό ενισχύει και στην αποτροπή. Η ανίχνευση υποβρυχίων είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη αποστολή λόγω των φυσικών ιδιοτήτων της θάλασσας, ενώ αποτελεί μια ισχυρή απειλή. Σχεδόν όλα τα κράτη αντιμετωπίζουν αυτήν την πρόκληση''.

Το Ισραήλ βλέποντας το τουρκικό σχέδιο “κατάληψης” μεγάλου μέρους της Α.Μεσογείου υλοποιεί ναυτικές ασκήσεις με Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για τα χειρότερα σενάρια με τους νεο-οθωμανούς.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, ειδικότερα στον τομέα άμυνας και ασφάλειας, ενισχύονται συνεχώς. Κοινές εκπαιδεύσεις και μηνύματα στήριξης απέναντι στον κοινό εχθρό, πρωταγωνίστησαν κατά το τελευταίο έτος στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Η Τουρκία μόλις χθες ξεκίνησε θαλάσσιες δοκιμές στο πρώτο υποβρύχιο Type-214, ενώ αναμένει άλλα πέντε. Αυτή την στιγμή το πιο ισχυρό υποβρύχιο στόλο στην Α.Μεσόγειο τον διαθέτει η Ελλάδα και αυτό μας λέει πολλά.

Η αμυντική συνεργασία ανάμεσα σε Ισραήλ και Ελλάδα δεν είναι κάτι νέο, ωστόσο διαρκώς ενισχύεται, αφενός λόγω της στρατηγικής συναντίληψης σε πολλά ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή σταθερότητα, αφετέρου διότι η Αθήνα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπλήρωσης ορισμένων εξοπλιστικών κενών από το Ισραήλ.