Τούρκοι: Δεν μας ενδιαφέρουν τα αγγλικά Harrier – Θα φτιάξουμε και αεροπλανοφόροΔεν μας ενδιαφέρουν τα αγγλικά αεροπλάνα Harrier ανέφερε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

«Όπως γνωρίζετε, το Harrier είναι πολύ παλιό και ειλικρινά δεν ενδιαφερόμαστε», σημείωσε.

Ωστόσο, όπως είπε, η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει ένα μεγαλύτερο πλοίο όπως το ελικοπτεροφόρο TCG ANADOLU (σ.σ. θα μεταφέρει 30 έως 50 Bayraktar).

Oι Τούρκοι επιθυμούν με την εμπειρία που απόκτησαν από το ANADOLU να φτιάξουν ένα πλοίο πιο κοντά σε αεροπλανοφόρο.

Ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς των F-35 προκάλεσε σοκ στις τουρκικές ένοπλές δυνάμεις, οι οποίες διαπίστωσαν πως δύσκολα μπορούν να αντικαταστήσουν τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φωνές στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και του defenceturk.net, όπου έκαναν λόγο για εναλλακτική λύση στα Harrier που χρησιμοποιούνται από την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

«Το TCG ANADOLU είναι ικανό να αλλάξει τις θαλάσσιες επιχειρήσεις.Θα μπορεί να μεταφέρει UAV με τον εξοπλισμό τους, μαζί με θωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές επιχειρήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Ισμαήλ Ντεμίρ το TCG ANADOLU θα «είναι το πρώτο στον κόσμο με αυτά τα χαρακτηριστικά».

Το ayraktar TB3 SİHA, το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται από την Baykar Defense , σχεδιάζεται βασίζεται στο Bayraktar TB2 όμως είναι ειδικά σχεδιασμένο για να απογειώνεται και να προσγειώνεται στο TCG ANATOLIA το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει από 30 έως 50 Bayraktar TB3 SİHA, τα οποία θα έχουν πτυσσόμενα φτερά, θα αναπτυχθεί στο πλοίο. Τα συστήματα Bayraktar TB3 SİHA.

Τουλάχιστον 10 Bayraktar TB3 SİHAs μπορούν να κατευθύνονται ταυτόχρονα με το κέντρο εντολών του TCG ANADOLU.