Τριπλή «φάπα» στον Ερντογάν: Οι «μπαρούφες» αποστρατικοποίησης, η Αίγυπτος και ο άφαντος στόλος του



Πώς η Αθήνα έστειλε άμεση και δυναμική απάντηση στον «σουλτάνο» - Η νέα απόπειρα «γκριζαρίσματος» του ανατολικού Αιγαίου, το «άδειασμα» του Καΐρου και εμμονή στην προπαγάνδα.

Απανωτές «φάπες» τρώει τελευταία ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είναι προφανές πως έχει αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία του, επιδιδόμενος ξανά σε εμπρηστική ρητορική κατά της xώρα μας και της Κύπρου.

Αφού επί ένα χρόνο δεν έχει καταφέρει να… σταυρώσει νίκη επί του πεδίου απέναντι στην Ελλάδα, όποτε κι αν το επιχείρησε, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, σε θάλασσα, στεριά και αέρα, προσπαθεί πλέον με άλλους τρόπους να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης.

Την ώρα που η ημερομηνία του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών παραμένει ακόμα «στον αέρα», το καθεστώς Ερντογάν έκανε την πρώτη απόπειρα πυρπόλησης του κλίματος πριν δύο εβδομάδες, με την έξοδο στο Αιγαίο του ερευνητικού σκάφους Τσεσμέ αλλά και την προαναγγελία της άσκησης «Mavi Vatan – Γαλάζια πατρίδα». Με στόχο η Αθήνα να «τσιμπήσει» και να στείλει πολεμικά σκάφη στην περιοχή όπου έπλεε το Τσεσμέ, η Άγκυρα επιχείρησε να κλιμακώσει την ένταση χωρίς όμως να καταφέρει. Η ψύχραιμη αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού και η διακριτική παρακολούθηση από το Λιμενικό ματαίωσαν τα νταηλίκια των Τούρκων στην καρδιά του Αιγαίου.

Όσο για την άσκηση «Γαλάζια πατρίδα», μάλλον εξελίχθηκε σε… φιάσκο! Οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει πως θα έβγαζαν απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο 87 συνολικά πλοία του πολεμικού ναυτικού τους και της ακτοφυλακής, μαζί με αεροπλάνα, ελικόπτερα, UAV’S και φυσικά υποβρύχια. Μάταια τους… περίμεναν τα πανίσχυρα ελληνικά Type 214 να… ξεμυτίσουν και να τους βάλουν στο στόχαστρο. Το πολύ 30 σκάφη βγήκαν στα… ανοιχτά πραγματοποιώντας ασκήσεις με τα τουρκικά F-16. Περιορισμένες βολές από τα πλοία που έπλεαν λίγα μόλις μίλια από τα τουρκικά παράλια και κάποια «ακροβατικά» από τα περίπου 10 τουρκικά μαχητικά, ήταν το σκηνικό που έστησαν οι Τούρκοι, για να παίζει ως φόντο κατά τη διάρκεια αλαζονικών δηλώσεων του «σουλτάνου», που φέτος δεν επισκέφθηκε καν τουρκική φρεγάτα. Θυμίζουμε πως η Ελλάδα σε ανάλογου μεγέθους αεροναυτικές ασκήσεις βγάζει δεκάδες αεροσκάφη στο Αιγαίο.

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι έχουν χάσει τα αποθέματα ενέργειας και εκεί που στόχευαν σε κόπωση των ελληνικών πληρωμάτων, μάλλον είναι αυτοί που… ζορίζονται! Άλλωστε, ο κορονοϊός «θερίζει» τα τουρκικά πλοία και πιθανότατα μια πολυήμερη άσκηση και ενδεχόμενη εμπλοκή με την Ελλάδα να επιδείνωνε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα ο χάρτης τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ και δείχνει το Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιεί επίδειξη σημαίας από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αδριατική και τον Περσικό κόλπο είναι ενδεικτικός της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά παράλληλά και μια ουσιαστική απάντηση στην προπαγάνδα των Τούρκων.

Άλλωστε, παρά την ασφυκτική πίεση από τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων, ο ελληνικός Στόλος συμμετέχει ανελλιπώς σε συμμαχικές ασκήσεις αλλά και σε εγχώριες, με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, όπως η άσκηση «Περισκόπιο» που είναι αυτές τις μέρες σε εξέλιξη.

Η εικόνα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στον Περσικό και ο κατάπλους στο λιμάνι της Χάϊφα στο Ισραήλ, η… προστασία του «ΚΑΝΑΡΗ» στο αεροπλανοφόρο ‘’Charles De Gaulle’’, o «KOΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» στη Συμμαχική αρμάδα της ανθυποβρυχιακής «Dynamic Manta», η «ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ» στην «Unifil» του ΟΗΕ , η «ΑΙΓΑΙΟ» στην «Irini» ανοικτά της Λιβύης αλλά και το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» να περνά περήφανο το Βόσπορο για να λάβει μέρος στην πολυεθνική «Posidon 21» στη Μαύρη Θάλασσα, αποτελούν την απάντηση του ΓΕΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού στις «μπαρούφες» του Ερντογάν περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών. Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα πως «στέλνει πολεμικά πλοία κοντά στις ακτές της, σε αποστρατικοποιημένα νησιά , όπως το Καστελλόριζο.

Παράλληλα, οι προσπάθειες της Άγκυρας να προσεγγίσει τις ΗΠΑ πέφτουν στο κενό, την ώρα που ο αραβικός κόσμος γυρνά την πλάτη στον αυτοαποκαλούμενο «ηγέτη όλων των μουσουλμάνων». Μπροστάρης φυσικά ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έχει αντιληφθεί τα «ύπουλα» σχέδια του Ερντογάν και ενισχύει συνεχώς τη συνεργασία του με την Ελλάδα και το Ισραήλ, αποτελώντας τις βάσεις του αντιτουρκικού άξονα στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, λύθηκε και η «παρεξήγηση» Αθήνας – Καΐρου, με την αιγυπτιακή ηγεσία να δίνει εντολή άμεσης διόρθωσης του χάρτη που δημοσίευσε η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία πετρελαίου και υιοθετούσε τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τον διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών. Βέβαια, είχε προηγηθεί η άμεση αντίδραση της Αθήνας που ζητούσε να διορθωθούν άμεσα οι χάρτες, στον απόηχο μάλιστα των πληροφοριών από τη μεριά της Τουρκίας για οριοθέτηση ΑΟΖ σε συμφωνία με το Κάιρο.

Αυτή ήταν και η τελευταία «φάπα» που έφαγε ο Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί πλέον να μεταφέρει και πάλι την ένταση στο Αιγαίο μέσω των καθημερινών παραβιάσεων του FIR Αθηνών. Την Τρίτη (09/03) μάλιστα, σημειώθηκαν εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο, ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου έψαχναν παντού τα ελληνικά υποβρύχια. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία, θέλει να τονίσει ξανά και ξανά τις παράλογες διεκδικήσεις της, τις οποίες φυσικά επιθυμεί να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμα και κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών.

Αναμφισβήτητα ο Ερντογάν έχει υποστεί και πάλι αλλεπάλληλες ήττες σε διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο. Ποια θα είναι η αντίδρασή του; Λογικά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα, θέλοντας έτσι να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και αποφεύγοντας ξανά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.