ΚΙΝΑΛ: Μειώσεις στις συντάξεις στρατιωτικών



Κατατέθηκε Ερώτηση (4958/10-03-2021) στη Βουλή από τους Βουλευτές ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου-Γιώργο Φραγγίδη-Κώστα Σκανδαλίδη-Γιώργο Μουλκιώτη προς τους Υπουργούς:

- Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο,
- Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα και
- Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη,

σχετικά με τις μειώσεις που επήλθαν στις ήδη μειωμένες λόγω οικονομικής κατάστασης συντάξιμες αποδοχές των αποστράτων στο πλαίσιο των διατάξεων του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και συνεχίστηκαν με τις διατάξεις του ν.4670/20 (νόμος Βρούτση), με τις οποίες ουσιαστικά καταργήθηκαν οι προσαυξήσεις 3/35 που προβλεπόταν με προγενέστερη νομοθεσία, ενώ μέσω της υπόψη ερώτησης καλείται η πολιτεία να λάβει σχετική μέριμνα.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο π.δ.169/2007 «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» και κατ’ επέκταση του Α.Ν. 1854/51 (εξ ου και τα 3 χρόνια του Κονδύλη) και συγκεκριμένα στο άρθρο 42 παράγραφος 3, “Η σύνταξη των μόνιμων ανθυπασπιστών και οπλιτών των Ένοπλων Δυνάμεων, της Χωροφυλακής και του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και αυτών που δεν εξομοιώνονται με ορισμένους βαθμοφόρους του στρατεύματος στρατιωτικών νοσοκόμων, προσαυξάνεται κατά 3/35 του μηνιαίου συντάξιμου μισθού τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει 20ετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.”

Στα μηνιαία ενημερωτικά από 01/2019 έως και σήμερα των αναπροσαρμοσμένων συντάξεων ΕΦΚΑ εθνική, αναλογική, προσωπική διαφορά η χρήση των τριών ετών Κονδύλη π.δ. 169/2007, διάταξη που αφορά στην προσαύξηση 3/35 της σύνταξής έναντι μικρότερου μισθολογικού βαθμού, δεν προβλέπεται η προσαύξηση με την εφαρμογή στο νέο ασφαλιστικό ν.4387/16 (Κατρούγκαλου) και συνεχίζεται και στο ν.4670/20 (Βρούτση).

Στις περισσότερες περιπτώσεις συνέφερε αυτή η «ανταλλαγή» περισσότερων ετών έναντι μικρότερου βασικού μισθού και το ΓΛΚ αφού υπολόγιζε και τα δύο ενδεχόμενα (με και χωρίς έτη Κονδύλη) επέλεγε την συμφερότερη λύση για τον δικαιούχο.

Προκειμένου να καθοριστεί η νέα σύνταξη με τα κανονικά συντάξιμα έτη (χωρίς προσαύξηση ετών Κονδύλη) και με τον μισθολογικό βαθμό αποστρατείας που αναγράφεται στο φύλλο διακοπής μισθοδοσίας, το καλύτερο θα ήταν η επαναφορά της θετικής διάταξης ως είχε (πριν τον ν.4387/16) σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 169/2007 (και κατ’ επέκταση του Α.Ν. 1854/51).

Ο ν.4387/16 (Κατρούγκαλου) το είχε άδικα καταργήσει και την αδικία συνεχίζει και ο ν.4670/20 (Βρούτση).

Αυτή η διευθέτηση είναι απόλυτα αναγκαία για την αποκατάσταση μιας σαφούς αδικίας, αφού καταργείται η θετική πλευρά μιας παλαιότερης ρύθμισης (αύξηση ετών υπηρεσίας), αλλά συνεχίζει να εφαρμόζεται μόνο η αρνητική πλευρά (μείωση του μισθολογικού βαθμού).

Δεδομένου ότι: Με το νέο ασφαλιστικό προέκυψε το εξής παράδοξο: Από την μία δεν συνυπολογίζονται στη νέα σύνταξη (01/2019) τα 3 έτη Κονδύλη διότι δεν προβλέπονται στο ν.4387/16 ούτε στο ν.4670/20, από την άλλη, στις αποδοχές δεν λαμβάνεται υπόψη ο κανονικός μισθολογικός βαθμός αποστρατείας, αλλά ο μικρότερος μισθολογικός βαθμός που είχε επιλεγεί παλιότερα επειδή τότε συνέφεραν τα έτη Κονδύλη.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση της υπόψη αδικίας;