ΕΔΕ σε Υπολοχαγό για συνθήματα κατά της Τουρκίας σε στρατόπεδο της ΛέσβουΘα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων

Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό εκφώνησης συνθημάτων... κατά της Τουρκίας στο στρατόπεδο Μαρινέλλη, διενεργήθηκε έπειτα από εντολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέρει το "ΣΤΟ ΝΗΣΙ". Η απάντηση δόθηκε μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Τα συνθήματα, χαρακτηρίστηκαν "ρατσιστικά και εθνικιστικά" ενώ όπως αναφέρει η καταγγελία... "τέτοια συνθήματα, φουντώνουν το μίσος και την έχθρα αναμεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού, με τον οποίο δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε."

Τι συνέβη:

Συγκεκριμένα στις 28/2, πηγαίνοντας για το βραδινό, ο υπολοχαγός που μας συνόδευε ξεκίνησε να φωνάζει συνθήματα για να τον ακολουθήσουμε, ανάμεσα στα οποία ήταν: «Ήταν ένα καράβι, ένα αρματαγωγό, από το Βόλο σάλπαρε να σπείρει πανικό. Πάει παραλία, στην Μικρά Ασία, να σπείρει φλόγες και φωτιά σε όλη την Τουρκία».

Την καταγγελία έκανε μέσω επιστολής φαντάρος που υπηρετούσε στο στρατόπεδο «Μαρινέλλη» στην Καλλονή, όπως ανέφερε το lesvosnews.net.

Ειδικότερα στην απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας αναφέρεται μεταξύ άλλων:   

 «Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Απαράδεκτη εκφώνηση εθνικιστικών και ρατσιστικών συνθημάτων σε στρατόπεδα της Λέσβου», σας γνωρίζω ότι για το εν λόγω συμβάν στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΠΖ) ΜΑΡΙΝΕΛΛΗ ΙΩΑΝΝΗ», διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα.

Επί τη βάσει του πορίσματος της ανωτέρω ΕΔΕ, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων για την απορρέουσα πειθαρχική ευθύνη του στελέχους που εκτελούσε καθήκοντα οργάνου υπηρεσίας στη Μονάδα, όπου εκδηλώθηκε το συμβάν.

Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω γεγονός αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και δεν έχει σημειωθεί παρόμοιο συμβάν σε άλλο στρατόπεδο της Λέσβου και εν γένει της επικράτειας», καταλήγει στην απάντησή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.