Ο λόγος που δεν λειτουργούν ακόμη οι κάμερες στις στολές των αστυνομικώνΣτο πλαίσιο της εξάλειψης φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας, η ηγεσία του υπουργείου

 Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., είχε αποφασίσει τη χρήση καμερών που θα ήταν τοποθετημένες στις στολές των ένστολων, προκειμένου να διαπιστώνεται το εάν και κατά πόσο γίνεται χρήση υπέρμετρης βίας αλλά και ως υλικό στο οποίο θα είχε πρόσβαση ο πολίτης υπό δεδομένες συνθήκες – θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο για παράδειγμα στο περιστατικό με τον πολίτη στη Νέα Σμύρνη που χτυπήθηκε από αστυνομικό.

Οι κάμερες αγοράστηκαν, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί στις στολές ή τα κράνη των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) ή των δικυκλιστών της Ομάδας «Δράση».

Το ερώτημα είναι γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχουν ενσωματωθεί οι συγκεκριμένες κάμερες, προκειμένου να λειτουργούν όπως προβλέφθηκε. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι κάμερες παραμένουν ανενεργές γιατί δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η σύνταξη μελέτης που αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει η λειτουργία τους, ως προς τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, το εάν και κατά πόσο δηλαδή καταπατώνται. 

Απομένει επί της ουσίας το τελικό τεχνικό κείμενο που θα αναφέρει αναλυτικά ποιος και υπό ποιες προϋποθέσεις θα έχει πρόσβαση στο βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο θα πρέπει να άπτεται του Συντάγματος και της κείμενης νομοθεσίας. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, τότε θα φέρουν τον σχετικό εξοπλισμό τα μέλη της ΟΠΚΕ και της Ομάδας «Δράση».

Πηγή:  newsbeast.gr