Η Ελλάδα στις... Συμπληγάδες Ρωσίας- ΗΠΑ στην Ανατολική ΜεσόγειοΟι Αμερικανοί "σήκωσαν" αεροσκάφη από την Σούδα για την επιτήρηση του ρωσικού υποβρυχίου
Την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Eisnhower» βρίσκεται την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για να πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές ασκήσεις με δυνάμεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ένα από τα πιο προηγμένα ρωσικά υποβρύχια κατηγορίας Kilo βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα σκηνικό βγαλμένο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες στη Μεσόγειο, όταν ένα ρυμουλκό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε στη Μεσόγειο, το οποίο συνόδευε ένα ρωσικό υποβρύχιο, με αποτέλεσμα αμερικανικά και ιταλικά αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης να ξεκινήσουν αποστολές εντοπισμού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 6 Μαρτίου το ρυμουλκό «Professor Nikolai Muru» πέρασε τα Στενά του Γιβραλτάρ και μπήκε στη Μεσόγειο, με αναφορές από τα αεροσκάφη που εντόπισαν τη θέση του να κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός υποβρυχίου.

Νέες πληροφορίες έγιναν γνωστές χθες όταν από την αεροπορική βάση της Σούδας απογειώθηκε ένα αεροσκάφος τύπου EP-3 EP-3E (160764) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθούσε «απο κοντά» ακολούθησε τη διέλευση του υποβρυχίου από τα Στενά της Σικελίας.

Ταυτόχρονα, ένα αεροσκάφος της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Beech 350 εξοπλισμένο με αισθητήρες ISR (MM62300) απογειώθηκε για να εκτελέσει αποστολή αναγνώρισης και επιτήρησης του ρωσικού υποβρυχίου κλάσσης Kilo.

Τέλος, πριν από λίγη ώρα ένα αεροσκάφος της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπουATR P-72A (MM62281) απογειώθηκε και πραγματοποιεί επίσης αποστολή παρακολούθησης σχετικά με την πρόοδο της ρωσικής συνοδείας, που έχει κατεύθυνση την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και η δύναμη κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Eisenhower», στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης μέσων και μονάδων Ελλάδας και ΗΠΑ, όπου θα υλοποιηθεί σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών αντικειμένων με επιπλέον συμμετοχή από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δύο Υποβρυχίων και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.