Έτοιμο προς παράδοση στην ΠΑ το πρώτο μαχητικό Rafale F.3 από την Γαλλία - Δείτε τοΤο πρώτο από τα 12 μεταχειρισμένα Rafale F.3 της Armee de l’Air et de l’Espace, ένα διθέσιο με τον κωδικό «B305», το οποίο πρόκειται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τροποποιήθηκε βάσει των ελληνικών προδιαγραφών στην ΑΒ 113 στo Saint-Dizier και σε λίγες εβδομάδες θα ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Στην Γαλλία έχουν ήδη μεταβεί κι εκπαιδεύονται οι πρώτοι χειριστές και μηχανικοί της ΠΑ καθώς μέσα στον Ιούλιο, τα πρώτα Rafale, με ελληνικά χρώματα θα βρίσκονται στην Τανάγρα, και θα ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση λοιπών νέων χειριστών εκεί, αλλά και των μηχανικών. 

Στο τέλος του έτους, η Πολεμική Αεροπορία  θα έχει στη διάθεσή της 6 μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale στην Τανάγρα από τα συνολικά 12. Επιπλέον θα παραλάβει 6 νέας κατασκευής Rafale F.3 μέχρι το 2023.


Αντίστοιχα θα ξεκινήσουν να παραδίδονται τα ελληνικά μαχητικά Mirage 2000EGM/BGM στην κατασκευάστρια εταιρεία Dassault μετά από 31 χρόνια υπηρεσίας τους στην ΠΑ και αφού πέτυχαν την κατάρριψη τουλάχιστον ενός τουρκικού μαχητικού, ενός διθέσιου τουρκικού μαχητικού το 1996.

Η αποχώρηση των Mirage 2000EGM/BGM (19 αεροσκάφη) θα ξεκινήσει επίσης εντός του έτους, μαζί με το πακέτο των ανταλλακτικών που έχουν απομείνει.

Από το πρώτο Rafale F.3 που ετοιμάζεται να παραδοθεί, αφαιρέθηκε ο εξοπλισμός της Armee de l’Air et de l’Espace.

Συνολικά αφαιρέθηκαν 60 τμήματα και συστήματα σε μια διαδικασία 1050 εργατοωρών. Για την προετοιμασία του αεροπλάνου στο συγκεκριμένο στάδιο πριν την παράδοσή του στην Πολεμική Αεροπορία απασχολήθηκαν 14 τεχνικοί της Escadron de Soutien Technique Aéronautique (ΕSΤΑ – Μοίρα Τεχνικής Υποστήριξης). 

Επιπλέον αποκαταστάθηκε η πλήρης επιχειρησιακή του διαμόρφωση με εγκατάσταση συστημάτων αποστολής, καθώς οι Γάλλοι πιλότοι δεν πετούν όλα τα αεροσκάφη με πλήρη εξοπλισμό αποστολής.

Το αεροσκάφος διαμορφώθηκε σε 45 μέρες στις διεθνής προδιαγραφές και ήδη βρίσκεται στις εγκαταστάσεις δοκιμών της Dassault στο Istre. Τα αεροσκάφη, σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν πρέπει, εκτός των συνολικών ωρών, να έχουν και υπόλοιπο χρόνου πτήσης τουλάχιστον δυο ετών πριν την προγραμματισμένη συντήρηση τους, κατά προσέγγιση υπόλοιπο περίπου 360 ωρών πτήσης.

Το συγκεκριμένο Rafale χρησιμοποιείται σε αποστολές αέρος-εδάφους. 

To δεύτερο ελληνικό μαχητικό, ένα μονοθέσιο Rafale C, προετοιμάζεται από την Μοίρα Τεχνικής Υποστήριξης του Mont-de-Marsan, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι περισσότερες εργασίες προσαρμογής. 

Δεν είναι γνωστό αν οι εργασίες αφορούν την αναβάθμισή του στο επίπεδο "R"

Εκεί θα ετοιμαστούν συνολικά και τα 10 προς παράδοση μονόθεσια Rafale. Δεν είναι ακόμη γνωστά τα στοιχεία για το δεύτερο διθέσιο αεροσκάφος άλλα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας θα παραδοθεί και αυτό μέσα στο 2021. 

Sτο σύνολο των 6 πρώτων μεταχειρισμένων αεροσκαφών που θα παραδοθούν εντός του 2021, τα 4 θα είναι μονοθέσια και τα 2 διθέσια. Τα 6 αεροσκάφη νέας κατασκευής, επίσης 4 μονοθέσια και 2 διθέσια, θα παραληφθούν το 2022 και τα τελευταία 6 μεταχειρισμένα, όλα μονοθέσια, το 2023.

Η γαλλική δέσμευση αφορά σε έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη για παράδοση μέσα στο 2021, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και για την εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών. Ως τώρα παραμένει άγνωστη η παραλλαγή που θα «φορούν» τα σκάφη, με μεγάλη πιθανότητα πάντως να έχουν την ίδια εμφάνιση με τα Γαλλικά.