H Ελλάδα στην αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ - Το "μυστικό" που γνωρίζουν ήδη οι Τούρκοι και η ένταξη των Arleigh Burke στην ισχύ πυρός του ΠΝ



Θέμα χρόνου είναι όπως όλα δείχνουν η ανακοίνωση της ένταξης των αντιτορπιλικών Arleigh Burke στην δύναμη πυρός του ΠΝ. Κάτι που αναμφισβήτητα θα συμβεί λόγω ένταξης της Ελλάδας στην αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν πως είναι θέμα χρόνου να μεταγκατασταθούν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις:

Ιντσιρλίκ
να μεταφερθεί το Radar του ΝΑΤΟ AN-TPY-2 που βρίσκεται στην Μαλάτεια,
να μεταφερθεί το Ραντάρ που βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο
Οι προπαρασκευαστικές κινήσεις των ΗΠΑ
Η Τουρκία γνωρίζει πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει προπαρασκευαστικές κινήσεις μεταφοράς δυνάμεων και βάσεων προς την Ελλάδα. Παράλληλα γνωρίζουν πως:

Η ένταξη του Ισραήλ στην CENTCOM εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό (εκτός από το Ιράν). Μέχρι τώρα το Ισραήλ ανήκε στην ΕUCOM. Υπενθυμίζουμε πως η CENTCOM είναι μία από τους 11 ενωμένους σχηματισμούς μάχης των ΗΠΑ υπεύθυνη για την διοίκηση και τον έλεγχο όλων των Αμερικανικών δυνάμεων στην Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Κεντρικής Ασίας και τμημάτων της Νότιας Ασίας.

 Η ενδυνάμωση των αμερικανικών βάσεων σε Ελλάδα και ειδικά σε Αλεξανδρούπολη. Οι υποδομές που θα δημιουργηθούν περιλαμβάνουν και την αναβάθμιση των δικτύων ραντάρ στην Ροδόπη και την εγκατάσταση εκεί των ραντάρ του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην Τουρκία. Πρόκειται για το ραντάρ της αντιπυραυλικής άμυνας της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ X-BAND RADAR του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στον Εύξεινο Πόντο.

Η αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης αποτελείταί από χώρες-προκεχωρημένα φυλάκια. Πολωνία-Ρουμανία-Τουρκία. Αυτό ίσχυε μέχρι τώρα. Πλέον αυτό αλλάζει σε Πολωνία-Βουλγαρία-Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη-Κρήτη) -Κύπρο – Ισραήλ-Περσικός Κόλπος. Δημιουργείται ένας ενιαίος γεωπολιτικός χώρος που θα είναι και το φυσικό σύνορο Δύσης-Ανατολής.
Γιατί θα έρθουν τα Arleigh Burke με σύστημα Aegis στο ΠΝ
Για να επιτευχθεί η αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ χρειάζονται τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke.

Ειδικότερα επί πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και τουλάχιστον άλλων πέντε κρατών στην Ευρώπη και στην περιοχή του Ειρηνικού, χρησιμοποιείται το αμερικανικό σύστημα Aegis (πρβ. την ελληνική λέξη «αιγίς», που σήμαινε ασπίδα – ειδικώς της Αθηνάς). Το AegisCombatSystem(ACS) συνίσταται από ηλεκτρονικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου και από σύστημα ελέγχου πυρός για τον εντοπισμό και την καταστροφή, εν πτήσει, εχθρικών πυραύλων.

Για την διασύνδεση όλων των συμμαχικών και εθνικών συστημάτων που εμπλέκονται στην αντι-πυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία έχει αναπτύξει και επεκτείνει, ένα τεχνολογικά προοδευμένο σύστημα διοικήσεως και ελέγχουν που εδρεύει στην αεροπορική βάση του Ramstein στη Γερμανία. Το σύστημα μπορεί ήδη να συνδεθεί με δορυφόρους, ραντάρ και συστήματα αναχαίτισης για να αντιμετωπίσει πυραυλικές επιθέσεις.

Θυμίζουμε πως τα αντιτορπιλικά κλάσης «Arleigh Burke» αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των πλοίων επιφανείας του Αμερικανικού Ναυτικού, αριθμώντας ήδη 62 σκάφη (21 Flight I, 7 Flight II και 34 Flight IIA) σε υπηρεσία, ενώ προβλέπεται η ναυπήγηση άλλων 42 (Flight IIΙ). Έχουν μήκος 155 μέτρα, πλάτος 20 μέτρα, βύθισμα 9,3 μέτρα και εκτόπισμα από 8.300 ως 9.200 τόνους.

Από τους κάθετους εκτοξευτές (VLS) Mk41 90 θέσεων (29 κυψέλες πλώρα-61 πρύμα / 96 θέσεων σε σκάφη της έκδοσης ΙΙΑ) μπορεί να βληθεί μεγάλη ποικιλία βλημάτων, όπως RIM-66M Standard, (Tomahawk), κάθετα εκτοξευόμενοι ASROC (VLA) και ESSM.

H περίεργη ρήση του πρέσβη των ΗΠΑ
Αναφερόμενος στο ζήτημα των φρεγατών, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι επιθυμία των ΗΠΑ είναι όσο το δυνατόν πιο ικανό ελληνικό Ναυτικό, σημειώνοντας ότι η Αμερική «δεν πουλά απλά μέταλλο», αλλά αποσκοπεί στην ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η πρότασή μας είναι ακατανίκητη και δεν αφορά μόνο τις φρεγάτες αλλά ένα πλήρες πακέτο που κανείς ανταγωνιστής δεν έχει να φέρει».

Είναι θέμα χρόνου τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke να ενταχθούν στην δύναμη πυρός του ΠΝ. Χρειάζονται το Aegis και τους SM2 στο Αιγαίο μετά την απόσυρση των βάσεων και των ραντάρ από την Τουρκία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κλείσουμε τις φρεγάτες Belhara. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει ήδη από…χτες!