Τουρκικά UAV επάνω από ελληνικό έδαφος στον Έβρο: Mπήκαν σε βάθος δύο χλμ.!



Το ΓΕΕΘΑ κατέγραψε «αρκετές» (πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον 20) πτήσεις τουρκικών UAV, φτάνοντας ακόμα και σε βάθος δύο χιλιομέτρων εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου στην περιοχή του Έβρου, χωρίς να υπολογιστούν οι σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις επάνω από τα νησιά!

Οι πτήσεις έχουν καταγραφεί και με συμβατικά μέσα καταγραφής από τις μονάδες συνοριοφυλακής, αλλά βασικά από το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και τους δεκάδες υποσταθμούς του σε όλη την Ελλάδα.

Το ανησυχητικό είναι ότι πετούν με όλες τις καιρικές συνθήκες, μη επηρεαζόμενα από την χαμηλή νέφωση κλπ.

Tόσο τα ΜΑLE ΑΝΚΑ και ΑΝΚΑ 2, όσο και UAV τύπου Bayraktar σαρώνουν την Ζώνη Ευθύνης του Δ'ΣΣ, αλλά και της ΑΣΔΕΝ.

Ειδικότερα, τα UAV τύπου Bayraktar πέταξαν κυριολεκτικά πάνω από τις νότιες ακτές της ήσου Χίου και πάνω από την ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων και του Έβρου.

Το UAV τύπου Bayraktar πετά σε ύψος 18.000 ποδών. Οι Τούρκοι χειριστές με περίσσιο θράσος εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο άνωθεν Χίου είτε για να δουν την ελληνική αντίδραση είτε για να πραγματοποιήσουν επιχείρηση συλλογής πληροφοριών νότια της Χίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά UAV κάνουν τέτοιου είδους προκλήσεις. Εντύπωση προκαλεί πως οι χειριστές του UAV άφησαν το transporder ανοιχτό και η πτήση καταγράφεται!




H ποιοτική αναβάθμιση στον τομέα συλλογής πληροφοριών από την Άγκυρα, έρχεται με τη μορφή εκμετάλλευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αεροχημάτων, τα οποία με τη σημερινή διαθέσιμη τεχνολογία προσφέρουν την ικανότητα επιτήρησης-εντοπισμού στόχων ενδιαφέροντος – όχι μόνο εντός του ελληνικού FIR – αλλά και εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).

Είναι η πολλοστή φορά που τουρκικά UAV τύπου Bayraktar φωτογραφίζουν δρομολόγια, εγκαταστάσεις, χώρους απόκρυψης και διασποράς, θέσεις μάχης άνωθεν στην Ζώνη Ευθύνης του Δ'ΣΣ στον Έβρο και της ΑΣΔΕΝ, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι τα MALE ANKA που διαθέτουν ραντάρ συνθετικού διαφράγματος και συνεπώς εξαιρετικά υψηλή διακριτική ικανότητα..