Τι θα κρίνει το άνοιγμα των Λυκείων στις 12 Απριλίου



Self test και εμβολιασμοί εκπαιδευτικού προσωπικού δίνουν ελπίδες για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα

Κόκκινο έχει «χτυπήσει» η αγωνία για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και κυρίως των Λυκείων, καθώς οι μαθητές της Γ΄ Τάξης, έχουν μπροστά τους τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιθυμεί διακαώς την επαναλειτουργία πρωταρχικά των Λυκείων διότι οι μαθητές έχουν μείνει πάρα πολύ καιρό μακριά από τις σχολικές αίθουσες και συνεπώς όλοι τώρα ελπίζουν στο άνοιγμα των λυκείων στις 12 Απριλίου.

Όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου επισημαίνουν προς την πολιτική ηγεσία τα προβλήματα, τα οποία έχουν ήδη ανακύψει και θα πρέπει να λυθούν το επόμενο διάστημα αλλά και σοβαρά ζητήματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουν στην προσπάθεια να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Τόσο οι επιστήμονες όσο και η κυβέρνηση ελπίζουν ότι τα self test σε μαθητές και καθηγητές αλλά και τα ήδη δοκιμασμένα μέτρα μέσα στις σχολικές τάξεις (μάσκες, χρήση αντισηπτικού, αποστάσεις στα διαλλείματα και κατά τις ώρες άφιξης και αποχώρησης).

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «τα self test θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στα σχολεία. Έχουμε πια στη διάθεσή μας και θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα προμηθευτούμε τα λεγόμενα self test, ανίχνευσης του κορονοϊού τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα από τον κάθε πολίτη στην ασφάλεια της οικίας του.

 Αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αυτά τα self test, τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο, το οποίο θα έχει στη διάθεσή της για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά, ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των πανελλήνιων εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά, που έχουν μείνει περισσότερα διάστημα κλειστά, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια».