Το Κίεβο στέλνει τον ''Δεξιό Τομέα'' στο Ντονέτσκ - Σε ετοιμότητα 80.000 Ρώσοι στρατιώτες

Το Κίεβο στέλνει τον ''Δεξιό Τομέα'' στο Ντονέτσκ - Σε ετοιμότητα 80.000 Ρώσοι στρατιώτεςΗ παραμικρή αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει σύγκρουση σε Α,Ουκρανία-Κριμαία.

Ο επερχόμενος πόλεμος στην Α.Ουκρανία θα είναι πιθανότατα μια σφοδρότατη αναμέτρηση μισθοφόρων και ναζιστικών οργανώσεων αρχικά, πριν εμπλακούν σοβαρά στην συνέχεια τακτικά στρατιωτικές δυνάμεις.

Από την μία πλευρά είναι οι Ρωσόφωνοι, που θέλουν αυτοδιάθεση και προσάρτηση στην Ρωσία και από την άλλη οι Ουκρανοί ναζιστές του ''Δεξιού Τομέα'', που κήρυξαν τον πόλεμο στην Ρωσία και τους κατοίκους του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Σε βίντεο προπαγανδιστικού χαρακτήρα, οι αποκαλούμενοι μαχητές του "Azov" στο Χάρκοβο, έστειλαν “μήνυμα” στη Ρωσία για την προθυμία τους να πολεμήσουν εναντίον της.

 Ο ''Δεξιός Τομέας'' διαθέτει εμφανή στρατιωτική δομή. Οι οπαδοί του φορούν κράνη και κουκούλες, φέρουν ρόπαλα και ασπίδες. Ο ''Δεξιός Τομέας'' ακολουθεί πιστά τα βήματα του πιο γνωστού κόμματος της χώρας, του Σβομπόντα (Ελευθερία), στις τάξεις του οποίου ανήκουν πολλοί Ουκρανοί νεοναζιστές.

Πιθανότατα αυτή η οργάνωση θα επανδρώσει μονάδες του ουκρανικού στρατού στο Ντονιένσκ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αμερικανοί εκπαιδευτές στον Ουκρανικό στρατό 
 
Η εκπαίδευση στον ουκρανικό στρατό με τη συμμετοχή εκπαιδευτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη ξεκινήσει στο Κίβεο. Αμερικανοί αξιωματικοί θα εκπαιδεύσουν το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό. Αυτό αναφέρθηκε από την υπηρεσία Τύπου NSU.

Το εν λόγω πρόγραμμα εκτελείται στο Διεθνές Διατμηματικό Πολυεπιστημονικό Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων (στο χωριό Staroye στην περιοχή του Κιέβου).

Η συνεργασία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση της ικανότητας κατάρτισης των μονάδων NSU» (LOE5), που χρηματοδοτείται από το Global Security Standby Fund (GSCF) μέσω του Πενταγώνου.

Αυτά η εκπαίδευση είναι το πρώτο στάδιο της υλοποίησης της πρακτικής φάσης του έργου LOE5 και της συνεργασίας Ουκρανών και Αμερικανών στο πλαίσιο συμφωνιών μεταξύ της κυβέρνησης της Ουκρανίας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

“Είναι σημαντικό για εμάς η κοινή μας επιθυμία για διεθνείς εταίρους ώστε να δημιουργήσουμε μια συστηματική προσέγγιση για τον προγραμματισμό και τη διεξαγωγή συλλογικής εκπαίδευσης των μονάδων της ουκρανικής Εθνικής Φρουράς, με στόχο  να την φέρουμε πιο κοντά στα πρότυπα του ΝΑΤΟ”, ανέφερε ο Ουκρανός Συνταγματάρχης Konstantin Pletko, διευθυντής του τμήματος ειδικής κατάρτισης.

Αυτό το έργο είναι μακροπρόθεσμο και θα υλοποιηθεί σε διάστημα τριών ετών.

“Με την ολοκλήρωση, αναμένουμε να έχουμε ένα βελτιωμένο, συλλογικό σύστημα  εκπαίδευσης που θα είναι συμβατό με το εκπαιδευτικό σύστημα του ΝΑΤΟ. Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στους Αμερικανούς συναδέλφους μας, που παρά την καραντίνα, ξεκίνησαν μαθήματα κατάρτισης”, είπε ο συνταγματάρχης Vladimir Grabchak, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς συνεργασίας της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς GU.

Συνεχείς μετακινήσεις 80.000 Ρώσων σε γραμμή επαφής & Κριμαία
Η Ιούλια Μέντελ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας Βόλοτιμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει μετακινήσει  περισσότερα από 40.000 στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Η ίδια τόνισε ότι υπάρχουν επίσης περισσότεροι από 40.000 Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία.Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα της Ουκρανίας και να εκπληρώσει τις διατάξεις των συμφωνιών του Μινσκ.

Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο για τον ίδιο λόγο και η κατάσταση χειροτερεύει παρά τις μετριοπαθείς δηλώσεις χθες και σήμερα από Πούτιν, Ερντογάν και δυτικούς. Σύμφωνα με πολλούς, η Α.Ουκρανία έχει την δυναμική να πυροδοτήσει μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση που θα μοιάζει με τον “Κριμαϊκό πόλεμο” τον προηγούμενο αιώνα.