ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ Κ. ΙΑΤΡΙΔΗΣ: ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ



Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των συμπερασμάτων της Συνόδου κορυφής , όπου με τη δική μας υπογραφή δώσαμε συγχωροχάρτι στον Ερντογάν για ότι μας έχει κάνει, βλέπουμε ότι ο Ερντογάν αφού πήρε αυτό που ήθελε και μένει ατιμώρητος  για ότι κάνει, συνεχίζει τις προκλήσεις και την απαράδεκτη επιθετική του ρητορική εναντίον της χώρας μας και εναντίον της Κύπρου. Την ίδια συμπεριφορά ακολούθησε και μετά τη Σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Και το ανεχτήκαμε.Όσο ο Ερντογάν μένει ατιμώρητος  δεν θα αλλάξει συμπεριφορά και αυτό κάποτε πρέπει να το εμπεδώσουμε. Και  η επόμενη ενέργεια του θα είναι να ξαναβγάλει τα ερευνητικά σκάφη και τα γεωτρύπανα . Άλλωστε το είχαμε επισημάνει πολλές φορές και ήταν αναμενόμενο, αφού  η Κυβέρνηση εφηύρε το φοβερό θεώρημα   ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός.

Μα φυσικά οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός κανενός κράτους  δυτικού τύπου όπως η Ελλάδα,  που να θέλει να βασανίσει τους γείτονες του. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι, οι κυρώσεις χρειάζονται προκειμένου να τιθασεύσουν αναθεωρητικά κράτη όπως η Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψουν τις αναθεωρητικές τους πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την Άμυνα και την Ασφάλεια της Μεσογείου. Και με αυτό το πνεύμα έπρεπε να επιμείνει ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου  στην επιβολή κυρώσεων.

Αλήθεια πότε περιμένουμε να ζητήσουμε  κυρώσεις , όταν ο Ερντογάν καταλάβει κάποια νησίδα ή βραχονησίδα μας?

Είχαμε παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά, είχαμε έκδοση παράνομης NAYTEX, είχαμε τις προκλητικές  και προσβλητικές ανακοινώσεις  του Τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας  και το επεισόδιο ανατολικά της Λέσβου , με τις προκλητικές ενέργειες των Τουρκικών ακταιωρών  εναντίον των δικών μας σκαφών του Λιμενικού στην προσπάθεια τους να απωθήσουν τις  λέμβους με παράνομους μετανάστες που συνόδευαν τα Τουρκικά σκάφη,προκείμενου να εισέλθουν παράνομα  στην Λέσβο. Και η Κυβέρνηση επιμένει στη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τσαβούσογλου.Πραγματικά αυτή η εμμονή στη συνάντηση και στο διάλογο υπό την πίεση και τις απειλές της Τουρκίας είναι ακατανόητη ..Δεν γίνεται να σιωπάμε σε τέτοιου είδους ενέργειες ανεχόμενοι τα πάντα. Η ανοχή που επιδεικνύεται είναι επικίνδυνη!!

Από την άλλη βλέπουμε να πανηγυρίζει και να θριαμβολογεί η Κυβέρνηση ,  λέγοντας ότι κατάφερε τα Ελληνοτουρκικά να γίνουν Ευρωτουρκικά. Ένα επιχείρημα έωλο και επικίνδυνο κατά την άποψή μου , διότι όταν το πρόβλημα με την Τουρκία το κάνεις Ευρωτουρκικό, σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα έρθουν να λύσουν το πρόβλημα σου  με την Τουρκία, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και όχι σύμφωνα με τα δικά σου , παρόλο που είμαστε και μέλος της ΕΕ. Αυτό έχει αποδείξει η Ευρώπη και ειδικά η φιλοτουρκική   Γερμανία.

Και το άλλο είναι ότι , οι Ευρωπαίοι ΄δέχονται αυτά που λέμε εμείς στο σύνολό τους ή κάποια από αυτά? Δέχονται ότι τα Ίμια είναι Ελληνικά?δέχονται ότι το Τουρκολυβικό σύμφωνο είναι παράνομο και άκυρο ? δέχονται ότι το casusbelliείναι παράνομο, ή ότι η Γαλάζια Πατρίδα είναι επίσης παράνομη και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας είναι ανυπόστατες και παράνομες και δημιουργούν ανασφάλεια και ένταση στην περιοχή?Δέχονται ότι όποιος δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα  και το κράτος δικαίου δεν έχουν θέση στην ΕΕ?Δέχονται επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12νμ όπως ορίζει  η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας την  οποία έχει υπογράψει η ΕΕ ?

Το επιχείρημα αυτό θα έχει βάση , μόνον όταν η Ευρώπη σύσσωμη βγει και πει επίσημα ότι δέχεται όλα τα ανωτέρω και  καλέσει την Τουρκία   να συμμορφωθεί με το Διεθνές δίκαιο ,διότι διαφορετικά θα υποστεί κυρώσεις αυστηρές που θα έχουν κόστος. Αυτό όμως δυστυχώς  δεν θα το κάνει . Ούτε βέβαια και εμείς θέσαμε ποτέ τέτοιο θέμα. Και αυτό είναι μέγα λάθος.

Άρα το να λέμε ότι τα Ελληνοτουρκικά είναι και Ευρωτουρκικά είναι ένα επιχείρημα  για να δικαιολογήσει η Κυβέρνηση την παθητική της  στάση και την ατολμία της  να υπερασπιστεί τα Εθνικά μας δικαιώματα φθάνοντας ακόμη και στο βέτο.

Πρέπει η Κυβέρνηση να έχει υπόψη της  ότι,  στις Διεθνείς σχέσεις   αυτό που εκτιμάται δεν είναι η καλή συμπεριφορά του καλού παιδιού, αλλά η αποφασιστικότητα  να διεκδικήσεις τα Εθνικά σου δικαιώματα φθάνοντας ακόμη και στο βέτο. Μόνον έτσι θα αναγκαστούν οι εταίροι να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Όσο η στάση μας είναι φοβική  και  ενδοτική  , αυτό γίνεται αντιληπτό  και από την Τουρκία , αλλά και από τους συμμάχους μας . Και το κυριότερο  είναι , ότι   στέλνουμε εσφαλμένα μηνύματα. Στους μεν φίλους και συμμάχους ότι , αφού οι Έλληνες ενδίδουν και υποχωρούν στις πιέσεις και προκλήσεις της Τουρκίας , εμείς δεν θα γίνουμε βασιλικότεροι του Βασιλέως. Άρα θα κρατήσουν αποστάσεις , όπως βέβαια και κάνουν. Στην δε Τουρκία ότι, μπορεί να συνεχίσει να μας πιέζει και να μας απειλεί, εμείς είμαστε έτοιμοι να υποχωρήσουμε.

Και δυστυχώς με αυτή την πολιτική νομίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία!! Αυταπάτες και ψευδαισθήσεις τις οποίες όσο πιο γρήγορα αποβάλει η Κυβέρνηση τόσο καλύτερα για την πατρίδα μας.

Άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο , χάραξη γραμμών βάσης και επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12νμ.

Άς δημιουργηθεί επιτέλους το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το ταμείο Εθνικής Άμυνας. Ίσως κάποια από τα λάθη που έχουν γίνει να είχαν αποφευχθεί.

Αντιπτέραρχος (Ι) εα, Κωνσταντίνος Ιατρίδης
Επίτιμος Δκτής ΔΑΥ
Στρατιωτικός Αναλυτής