Πολεμική κινητικότητα: Ρωσικά στρατεύματα μετακινούνται προς την Υπερδνειστερία

Πολεμική κινητικότητα: Ρωσικά στρατεύματα μετακινούνται προς την ΥπερδνειστερίαΟι Aμερικανοί την ίδια στιγμή έχουν στείλει κατασκοπευτικά στην Μ. Θάλασσα
Φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού εντοπίστηκε κοντά στο αεροδρόμιο Tiraspol, που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από τα δυτικά σύνορα με την Ουκρανία.

Επισήμως, υπάρχουν περίπου 1.700 Ρώσοι στρατιώτες στην Υπερδνειστερία, οι οποίοι ανήκουν στο 14ο Σώμα Στρατού, το οποίος αναπτύχθηκε  στην περιοχή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Ωστόσο, το πραγματικό μέγεθος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται τώρα στην Υπερδνειστερία παραμένει άγνωστο. 

Παρά την εξαιρετικά μικρή έκταση, τον πληθυσμό και τη γενική οικονομική ανέχεια, η Υπερδνειστερία κατέχει μια σημαντική στρατηγική θέση, που εκτείνεται σε μια στενή λωρίδα 10-15 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Μολδαβίας-Ουκρανίας. Αυτό καθιστά την Υπερδνειστερία ιδανική αφετηρία για μια αιφνιδιαστική επίθεση στο πίσω μέρος του ουκρανικού στρατού, κυκλώνοντάς τον.

Ο Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Ruslan Khomchak, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινοβούλιο, ανέφερε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας ''προκλήσεις'', ιδίως, για να επιτεθεί βαθιά στο έδαφος της Ουκρανίας.

Η Υπερδνειστερία, είναι κράτος εν κράτει στη Μολδαβία στην Ανατολική Ευρώπη. Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι εκ των πραγμάτων ανεξάρτητο από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του υποβοηθούμενο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, καθώς και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας.

Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη. Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει

Σε στρατιωτικό επίπεδο μία συντονισμένη ταυτόχρονη ρωσική επίθεση τόσο από τις  αποσχισμένες Ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, όσο και από την Υπερδειστερία θα είχε τραγικά επακόλουθα για τον Ουκρανικό στρατό ο οποίος θα ήταν αναγκασμένος να διεξάγει διμέτωπο αγώνα σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις, με τον κίνδυνο κύκλωσης και συντριβής του να είναι ορατός. 

Tαυτόχρονα, ο γνωστός Ρώσος στρατιωτικός διοικητής Alexander Kots, στο κανάλι του στο Telegram, δημοσίευσε δεδομένα, όπου φαίνεται ότι ο αμερικανικός στρατός διεξάγει δραστηριότητες αναγνώρισης στα ανοικτά των ακτών της ρωσικής χερσονήσου.

''Global Hawk, αμερικανικά σκάφη ναυτικής επιτήρησης και Boeing P-8A Poseidon, βρίσκονται κοντά στις ρωσικές ακτές.Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο παρέχουν στην Ουκρανία ηθική υποστήριξη, αλλά της παρέχουν και συγκεκριμένες πληροφορίες'', αναφέρει ο Kots.


ΠΗΓΗ