Ισραήλ: Δεν γνωρίζουμε τίποτα για ανταλλαγή πρεσβευτών με την Τουρκία



Η Τουρκία δεν ζήτησε από το Ισραήλ να προχωρήσουν σε ανταλλαγή πρεσβευτών, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, διαβάζουμε στη Jerusalem Post.

Ένας μη κατονομαζόμενος ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να είπε στην ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» ότι η Τουρκία είπε στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα ότι θα είναι έτοιμη να στείλει έναν πρέσβη στο Τελ Αβίβ εάν αποσταλεί ισραηλινός απεσταλμένος στην Άγκυρα, ωστόσο το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει από Τούρκους αξιωματούχους τίποτα αναφορικά με το θέμα.

Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Οι δεσμοί μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είναι τεταμένοι την τελευταία δεκαετία, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, το ΑΚΡ, να συγκρίνουν συχνά το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία και να καταδικάζουν την «κατοχή» του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων, παρά τη δική της παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου, της βόρειας Συρίας και τους διωγμούς των Κούρδων, επισημαίνει η Jerusalem Post.

Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να φιλοξενεί τρομοκράτες της Χαμάς, επεσήμανε μια ανώτερη ισραηλινή διπλωματική πηγή.

Ο Ερντογάν «έχει ένα σύστημα» με το οποίο προσπαθεί να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ισλαμιστές εξτρεμιστές που επιτίθενται στο Ισραήλ, ανέφερε η πηγή.

«Δεν μπορεί να έχει και τα δύο», είπε η ισραηλινή διπλωματική πηγή.

«Δεν μπορείς να ενισχύσεις τις σχέσεις με το Ισραήλ και να είσαι το έδαφος όπου οι πράκτορες της Χαμάς νιώθουν πιο άνετα», τόνισε.

Ο Ερντογάν είπε τον Δεκέμβριο ότι η Τουρκία «θα ήθελε να φέρει τους δεσμούς μας [με το Ισραήλ] σε καλύτερο σημείο».

«Εάν δεν υπήρχαν προβλήματα στο ανώτατο επίπεδο [στο Ισραήλ], οι δεσμοί μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικοί», είπε ο Ερντογάν, κατηγορώντας προφανώς τον Νετανιάχου για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών.

«Η πολιτική της Παλαιστίνης είναι η κόκκινη γραμμή μας… οι ανελέητες [Ισραηλινές] πράξεις είναι απαράδεκτες», είπε.

Μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων το 1949, η Τουρκία και το Ισραήλ ήταν σύμμαχοι για δεκαετίες. Αλλά αυτές οι σχέσεις έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Τουρκία έχει ανακαλέσει τον δικό της πρεσβευτή στο Ισραήλ και απέλασε πολλούς Ισραηλινούς πρεσβευτές, τελευταία φορά το 2018, αφού οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία επέκρινε τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», οι οποίες καθιέρωσαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και τεσσάρων αραβικών χωρών.

Η Τουρκία έχει επίσης αυξήσει τις εντάσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα, ισχυριζόμενη ότι μεγάλα τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου είναι δικά της και στέλνει πλοία σε περιοχές όπου χώρες της ΕΕ πραγματοποιούν έρευνες φυσικού αερίου.