ΗΠΑ: Σε συναγερμό οι βάσεις τους στην Ευρώπη - «Βλέπουν» «δυνητικά αναπόφευκτη κρίση»



Σε συναγερμό βρίσκονται οι αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης που υπάρχει στο Ντονμπάς. 

Το ρωσικό πρακτορείο ''Ria Novosti'' αποκάλυψε παράλληλα πως οι Ρώσοι βρίσκονται σε ετοιμότητα και περιμένουν κλιμάκωση μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν το επίπεδο συναγερμού στις βάσεις τους στην Ευρώπη και το επίπεδο "πιθανής κρίσης" έγινε "δυνητικά αναπόφευκτη κρίση". Η αμερικανική έκδοση των New York Times αναφέρει ότι το Πεντάγωνο το αποφάσισε λόγω της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, καθώς και της "αυξανόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας της Μόσχας στην περιοχή"». 

Την ίδια στιγμή, η η ουκρανική αντιπροσωπεία δεν θα πάει πλέον στο Μινσκ, όπου θα λάβουν χώρα για διαπραγματεύσεις για το Ντονμπάς.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία δεν σκοπεύει να πάει στο Μινσκ για διαπραγματεύσεις σχετικά με τον Ντονμπάς, λόγω της «εχθρικής ρητορικής της Λευκορωσίας» και της επιρροής της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, ένα RQ-4A Global Hawk της Αεροπορίας των ΗΠΑ,  βρίσκεται αυτή την στιγμή στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, όπου παρακολουθεί την κατάσταση στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς.  

Πριν λίγα 24ωρα μάλιστα, αεροσκάφος C-17A Globemaster III με αριθμό 95-0107, απογειώθηκε από βάση Αμερικανών πεζοναυτών του ΝΑΤΟ και πριν από την προσγείωση του στην Ουκρανία, προσγειώθηκε και ανεφοδιάστηκε σε καύσιμα στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ Moron de la Frontera στη Σεβίλλη.

Επίσης αεροσκάφη της Lockheed Martin C-130J που ανήκουν στην Αεροπορία των ΗΠΑ, απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία και στην πορεία τους για την Ουκρανία ανεφοδιάστηκαν και αυτά στη Σεβίλλη της Ισπανίας, ενώ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λβίβ. Πηγές αναφέρουν ότι το ΝΑΤΟ μεταφέρει άγνωστου τύπου εξοπλισμό με όλα αυτά τα αεροσκάφη, ως βοήθεια για τον στρατό της Ουκρανίας, κάτι που προηγουμένως είχε αναφερθεί από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.

Ένα τέτοιο αεροσκάφος της Αεροπορίας των ΗΠΑ είναι ικανό όχι μόνο να πραγματοποιεί στρατηγική μεταφορά φορτίου και στρατευμάτων με τη μορφή αρμάτων μάχης κ.α, αλλά και να ρίχνει φορτίο απευθείας στο έδαφος από το αεροσκάφος. Επισημαίνεται  ότι έτερο αεροσκάφος του ΝΑΤΟ τύπου  C-17, είχε προσγειωθεί στο Κίεβο, μεταφέροντας και αυτό εξοπλισμό για τους Ουκρανούς.

Ειδικοί σημείωσαν ότι η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας είναι σύμφωνη πλέον με τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βόλοτυρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να παρέχουν ακλόνητη υποστήριξη για την ουκρανική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας στο Ντονένσκ και Κριμαία».