Βρήκαν αντιαρματικό πύραυλο Milan πεταμένο στα σκουπίδια-ΒΙΝΤΕΟΣε συναγερμό η αντιτρομοκρατική υπάλληλοι καθαριότητας βρήκαν αντιαρματικό πύραυλο Milan πεταμένο στα σκουπίδια

Αντιαρματικά MILAN

Τα FAGOT μαζί με τα MILAN αποτελούν σήμερα τα βαρύτερα αντιαρματικά όπλα σε επίπεδο ελληνικού τάγματος πεζικού. Τα όπλα φέρονται επί κατάλληλα τροποποιημένων οχημάτων-φορέων Μercedes 240 και Hummer, με κάθε τάγμα πεζικού να διαθέτει τέσσερα MILAN και τέσσερα FAGOT.

Η ονομασία του αντιαρματικού MILAN προέρχεται από τα αρχικά των γαλλικών λέξεων (Missile d' Infanterie Leger Antichar) και κατασκευάζεται από την Euromissile, μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της γαλλικής Aerospatiale και της γερμανικής MBB. O αρχικός σχεδιασμός ξεκίνησε από τη γαλλική πλευρά, στη συνέχεια όμως μετατράπηκε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με γραμμές παραγωγής στη Γαλλία, τη Γερμανία και τέλος -κατόπιν αδείας- παράγεται και στη Μεγάλη Βρετανία.

H μέθοδος καθοδήγησης του πυραύλου είναι τύπου SACLOS (semi-automatic command to line-of-sight), δηλαδή ημιαυτόματη καθοδήγηση στη γραμμή της θέας, που σημαίνει ότι ο χειριστής το μόνο που κάνει είναι να κρατά το σταυρόνημα πάνω στο στόχο. Οι εντολές καθοδήγησης μεταφέρονται μέσω ενσύρματης ζεύξης (ζεύγος χάλκινων καλωδίων), ενώ το σύστημα εγκλωβισμού χρησιμοποιεί την υπέρυθρη ακτινοβολία. Έχει μέγιστο βεληνεκές 2 χιλιομέτρων τα οποία καλύπτει μέσα σε 12,8 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 200 μ./δευτ. 

Η διατρητική ικανότητα του πυραύλου της έκδοσης MILAN 1 φτάνει τα 600 χιλ. ομοιογενούς χάλυβα και συνεπώς καταστρέφει κάθε άρμα δεύτερης γενιάς. Το όλπο διατηρεί επίσης περιορισμένη δυνατότητα χρήσης εναντίον ελικοπτέρων και γενικά μικρής ταχύτητας και χαμηλού ύψους στόχων. Το μέγιστο ύψος που μπορεί να βληθεί αιωρούμενος στόχος είναι 380 μέτρα με μέγιστη ακτίνα δράσης τα 1.800 μέτρα.