ΥΠΕΘΑ: Η αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία «δεν διαταράσσει την αμυντική μας ικανότητα



Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργου Φραγγίδη με θέμα «Αποστολή μίας Πυροβολαρχίας Patriot PAC-3 στη Σαουδική Αραβία» (δείτε ΕΔΩ), ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει αρνητικά την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας: «Σε κάθε περίπτωση, τα Οπλικά Συστήματα (Ο/Σ) αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος μέσων, διαδικασιών και επιχειρησιακής σχεδίασης και η προσωρινή απουσία του συγκεκριμένου Ο/Σ δεν διαταράσσει την αμυντική ικανότητα και αποτελεσματικότητα», είπε στην απάντηση του.

Σχετικά με τα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα, δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο, επικαλούμενος τη διαβάθμιση «Απόρρητο». Να σημειωθεί ότι το φως της δημοσιότητας έχουν δει πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, περί χρηματοδότησης, εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας, της αναβάθμισης των ελληνικών Patriot (άγνωστο αν αφορά τα συστήματα που θα πάνε στη Σαουδική Αραβία ή το σύνολο των συστημάτων). Ίσως αυτό το κομμάτι της συμφωνίας να έχει διαβαθμιστεί ως «Απόρρητο» και να μην είναι δυνατή η ανακοίνωση του.

Είπε όμως ότι θα υπάρξουν πολιτικά-διπλωματικά οφέλη: «Η διάθεση μίας (1) Συστοιχίας πυραύλων ΡΑΤRΙΟΤ θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στη Χώρα μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», αλλά και επιχειρησιακά:  «Θα αυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) παρέχοντας εμπειρία, γνώσεις και δεξιότητες στο προσωπικό, οι οποίες θα προκύψουν από τη δράση και τη συνεργασία σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον αεράμυνας, βελτιώνοντας τελικά το επαγγελματικό του επίπεδο»).

Τέλος, ανέφερε ότι έχει ληφθεί μέριμνα για την ασφαλή εγκατάσταση και τη διαμονή του προσωπικού της ΠΑ, που θα συνοδεύσει τα συστήματα, στη Σαουδική Αραβία, ενώ το ζήτημα του καθορισμού της αποζημίωσης που θα λάβει το προσωπικό που θα συμμετάσχει στην αποστολή βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας του σχετικού σχεδίου ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης).