Άγκυρα: ''Πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες & το status quo στο Αιγαίο''!



Η Αθήνα θέλει ακόμα διάλογο;
Η Τουρκία ούτε θέλει διάλογο, ούτε ειρήνη, αλλά ένταση. Η Αθήνα πρέπει να προετοιμαστεί, καθώς η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα με κάθε τρόπο.  

Ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει το αμφιλεγόμενο δόγμα της ''Γαλάζιας Πατρίδας'', θα κάνει πρεμιέρα στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT την Τρίτη! Σύμφωνα με επίσημη δήλωση, ''το ντοκιμαντέρ θα αποκαλύψει τα ''αληθινά θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας βάσει διεθνών συνθηκών'', ανέφερε την Παρασκευή η κρατική υπηρεσία Anadolu.

Η ''Γαλαζια Πατριδα'' δεν είναι μόνο ένα όνομα άσκησης. Είναι επίσης μια γεωπολιτική έννοια που εκδηλώνει τη γεωπολιτική ατζέντα της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια. 
 
Η φιλοσοφία της ''Γαλάζιας Πατρίδας'' , υποστηρίζει την αναζήτησή της για αποθέματα φυσικού αερίου σε όλη τη Μεσόγειο. 

Επινοήθηκε το 2006 από τον Adm. Cem Gurdeniz, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής του τουρκικού ναυτικού σχεδιασμού και η εν λόγω στρατηγική, είναι το στοιχείο της προσπάθειας της Άγκυρας για μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις σχέσεις της με τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία και τις υλικοτεχνικές γραμμές.
 
Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει επίσης τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της Τουρκίας στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη με την Τρίπολη τον Νοέμβριο του 2019.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η στρατηγική υλοποίησης του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, περνά μέσα από την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν υπονομεύει βάσει μακρόπνοου σχεδιασμού αποσκοπώντας στο γκριζάρισμα δεκάδων νησιών του Αιγαίου.



ΠΗΓΗ