Φίλης: Έρχεται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία – Σανίδα Ερντογάν

Φίλης: Έρχεται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία – Σανίδα ΕρντογάνΈρχεται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είπε ο καθηγητής διεθνών σχέσων και διδάκτωρ γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης στο Star.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη μετά τις συνομιλίες για το κυπριακό, οι οποίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να αυξήσει την δημοτικότητά του στο εσωτερικό της Τουρκίας, επαναφέροντας την κατάσταση στις σχέσεις με την Ελλάδα στα όρια, σε επανάληψη του καλοκαιρινού σκηνικού.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάνει, ανέφερε ο κ. Φίλης, την εκλογική του βάση λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρείται ο ηγέτης που εξάγει κρίση σε όλα τα πεδία γύρω της Τουρκίας ενώ ο ίδιος θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση ή στην Κύπρο ή στην Ελλάδα.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στα εξοπλιστικά της προγράμμα τουλάχιστον δέκα χρόνια.

«Αυτό που πρέπει να επιτύχουμε είναι σίγουρα την αεροπορική υπεροχή, η οποία φαίνεται πως αν πάνε τα πράγματα όπως πηγαίνουν θα την επιτύχουμε και με τα Rafale και με τον εκσυγχρονισμό των F-16», υπογράμμισε ο Έλληνας καθηγητής.

«Το πρόβλημα (σ.σ. της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία) είναι στο ναυτικό και ειδικά στις μεγάλες μονάδες επιφανείας», υποστήριξε ο κ. Φίλης.

Όπως είπε η Ελλάδα «πρέπει χθες» να αποφασίσει για τις φρεγάτες.

«Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε μία τεράστια αμερικανική βάση την Ελλάδα και να παίρνουμε ευχολόγια», σημείωσε.

«Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ πρέπει να αποδείξουν αυτό που λέει ο κ. Πάιατ (σ.σ. ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα), ότι η Ελλάδα πλέον είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας», είπε ο Γιώργος Φίλης.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του Sportime στις ΗΠΑ, Δημήτρη Φιλιππίδη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με τις προτάσεις για τις νέες ελληνικές φρεγάτες, ξεχωρίζουν αυτές της Γαλλίας και της Γερμανίας, εξαιτίας της μεγάλης γεωπολιτικής ισχύος που μπορούν να παίξουν οι δύο αυτές χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ΗΠΑ βέβαια θεωρούν πως στο τέλος η πρότασή τους θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να πει όχι η Αθήνα.