Ετοιμάζει σόου ο Τσαβούσογλου σε Θράκη και Αθήνα μετά την ήττα από Δένδια;

Ετοιμάζει σόου ο Τσαβούσογλου σε Θράκη και Αθήνα μετά την ήττα από Δένδια;Ο Τσαβούσογλου αναμένεται στην Ελλάδα και οι κινήσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας προβληματίζουν την Αθήνα.

Ελληνοτουρκικά: Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένται να επισκεφτεί την Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή και να συναντηθεί την επόμενη ημέρα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται αναφορικά με τον τρόπο που θα επιλέξει να κινηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά τη παραμονή του στη χώρα μας. Ο προβληματισμός αυτός προκύπτει μετά την ήττα που δέχθηκε η Άγκυρα κατά την παρουσία του Νίκου Δένδια στη Τουρκία, με τον Τσαβούσογλου να είναι έτοιμος για ένα επικοινωνιακό σόου στα Ελληνοτουρκικά θέματα!

Ο σχεδιασμός ο οποίος άλλαξε δεδομένου ότι ο Τσαβούσογλου θα φτάσει στην Ελλάδα την Κυριακή και θα ξεκινήσει την επίσκεψη του από τη Θράκη. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Θράκη ιδιωτικά ανεπίσημα μεν, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επαναλάβει τους πάγιους ισχυρισμούς της Άγκυρας για τουρκική μειονότητα.

Το πως θα εξελιχθεί η επίσκεψη από εκεί και πέρα είναι ένα ερώτημα. Ενδέχεται κατά την επίσημη συνάντηση τη Δευτέρα με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια (ο οποίος θα του έχει παραθέσει δείπνο το βράδυ της Κυριακής) να επαναληφθεί το σκηνικό της Άγκυρας με οn camera αντιπαραθέσεις; Πάντως τόσο ο κ.Δένδιας, όσο και ο κ. Τσαβούσογλου έχουν κάθε πολιτικό λόγο να φανούν ο καθένας από την πλευρά του ανυποχώρητοι.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πάντως ότι η Άγκυρα δεν θα τραβήξει το σχοινί ένα μήνα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσική παρουσία των ηγετών, στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας, με την Ελλάδα να επιμένει ότι η θετική πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι αναστρέψιμη εάν έχουν συνεχιστεί οι προκλήσεις. Αλλά και καθώς η επίσκεψη Τσαβούσογλου έχει ως στόχο την προετοιμασία του εδάφους για μία πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εν τω μεταξύ νέα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και τείνει ξανά χείρα φιλίας προς τις ΗΠΑ. Εάν θα επιλέξει να κάνει εξαγωγή της εσωτερικής του κρίσης ή να κλείσει μέτωπα στο εξωτερικό, θα φανεί στην πράξη. Από την ελληνική πλευρά διαμηνύουν ότι η χώρα μας πάντα επιθυμεί το διάλογο, αλλά με αυστηρά και συγκεκριμένα πλαίσια, καθώς και ότι είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Εάν για παράδειγμα ο κ.Τσαβούσογλου προκαλέσει στη Θράκη, θα πρέπει να λάβει απάντηση τόσο κατά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, όσο και κατά τις κοινές δηλώσεις με τον κ. Δένδια.