Μπήκε στην Γάζα ο ισραηλινός Στρατός - Σφοδρές μάχες

Μπήκε στην Γάζα ο ισραηλινός Στρατός - Σφοδρές μάχεςΙσραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν πριν λίγα λεπτά στην Λωρίδα της Γάζας. Oπως ανακοίνωσε ισραηλινό Γενικό Επιτελείο όλοι οι κάτοικοι του Ισραήλ σε ακτίνα εντός 4 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Γάζα, θα πρέπει να παραμείνουν σε καταφύγια. Αλλά αυτό ήταν το τελευταίο που χρειαζόταν να πουν: Στο μισό Ισραήλ οι κάτοικοι ζουν στα καταφύγια τις τελευταίες ημέρες.

Λίγα λεπτά πριν τις 12 τη νύχτα, στοιχεία της Ταξιαρχίας «Γκολάνι» μπήκαν από τρεις πλευρές στην πόλη σε μία προσπάθεια να προσεγγίσουν τις περιοχές αποθήκευσης και εκτόξευσης των βλημάτων εδάφους-εδάφους που έχουν κτυπήσει βασικές υποδομές του Ισραήλ.

Νωρίτερα είχαν ήδη ξεκινήσει βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές, με τους μαχητές της Χαμάς να απαντούν με εκτόξευση ρουκετών σε διάφορα σημεία.

Τα θύματα, στις πιο σφοδρές εχθροπραξίες των τελευταίων ετών, φτάνουν τα 103, ανάμεσά τους 27 παιδιά. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των τραυματιών φτάνει στους 580. Στο Ισράηλ έχουν ανακοινωθεί, μέχρι στιγμής, 7 νεκροί.

Από την πλευρά της η Χαμάς έχει πλήξει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αγωγούς καυσίμων, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κλπ.! 

Ο ισραηλινός Στρατός έχει αιφνιδιαστεί από τις αναβαθμισμένες δυνατότητες στόχευσης της Χαμάς κάτι που δείχνει πως η παλαιστινιακή οργάνωση ήταν καλά προετοιμασμένη.

Ισραηλινός δημοσιογράφος ανέφερε πριν πως «Ο ισραηλινός Στρατός αιφνιδιάστηκε από το κτύπημα που δέχτηκε εναντίον του αεροδρομίου στο Eilat από την Γάζα» Και αυτό γιατί η απόσταση είναι πάνω από 200 χλμ. και θεωρούσαν ότι οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους των Παλαιστινίων μπορούν να πλήξουν μέχρι την απόσταση των 160 χλμ. αλλά φαίνεται ότι (πάντα με την βοήθεια του Ιράν και της Χεζμπολάχ) έχουν καταφέρει να αυξήσουν το βεληνεκές αυτών των βλημάτων ή ότι πλέον κάνουν χρήση των Ayyash 250 και Badr-3 με μεγαλύτερο βεληνεκές.

Με τους νέους πυραύλους η Χαμάς έχει την δυνατότητα να κτυπά Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Κεντρικό και Νότιο Ισραήλ, Dimona, Ashkelon, Ashdod, Beersheba κλπ.

Επίσης, σμήνη drone απογειώνονται και πλήττουν στόχους στο Ισραήλ, καθώς ανιχνεύονται πολύ δυσκολότερα, λόγω της χαμηλής ταχύτητάς τους από τα συστήματα ραντάρ του Iron Dome που είναι προγραμματισμένα να παρακολουθούν και να αναχαιτίζουν βαλλιστικά όπλα υψηλής ταχύτητας.

Οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν και έπληξαν πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο λίγο έξω από την Γάζα και τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Trans-Israel στην Ασκαλώνα.

Ακόμη και η αμερικανική εταιρεία Chevron αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας την πλατφόρμα εξόρυξης στο πεδίο Tamar της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των υφιστάμενων απειλών.


ΠΗΓΗ