Η Άγκυρα θέλει πάλι να ταράξει τα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου: Τρέμει όμως το Τουρκο-Λιβυκό



Και πάλι η Ελλάδα «φταίει για όλα» κατά την Τουρκική ηγεσία, η οποία πλέον βλέπει φαντάσματα και ενοχλείται από οποιαδήποτε δραστηριότητα κι αν κάνει η Αθήνα, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Τόσο οι Τούρκοι πολιτικοί όσο και ο τουρκικός Τύπος «βράζουν» για τις διπλωματικές νίκες της Αθήνας, αλλά και για τις στρατιωτικές συμμαχίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και για τη διεθνή αναγνώριση και στους δυο αυτούς τομείς, την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα πήρε για τα καλά πόδι από τα F-35, ενώ μέρα με τη μέρα χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της στο μεγάλο για εκείνη στοίχημα της Λιβύης.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άγκελα Μέρκελ. Ο Τούρκος πρόεδρος και πάλι έσπευσε να κάνει τα δικά του παράπονα στη Γερμανίδα Καγκελάριο περί προκλητικών ενεργειών της Ελλάδας, εστιάζοντας στο μεταναστευτικό αποφεύγοντας ωστόσο να σκεφτεί τις κινήσεις που έχουν καταγραφεί από την ίδια τη Frontex όπου πλοία της παρενοχλήθηκαν από τουρκικές ακταιωρούς στο Αιγαίο.

Αλλά τα προβλήματα που συσσωρεύονται για την διπλωματική πολιτική της Άγκυρας είναι αυτά που τη στοχοποιούν ακόμη και στην ασπίδα προστασίας του Ταγίπ Ερντογάν  στην ΕΕ, κα. Μέρκελ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε με ιδιαίτερο νόημα προς τον Τούρκο πρόεδρο κάτι που άκουσε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Λιβυκό έδαφος, ότι δηλαδή θα πρέπει τα τουρκικά στρατεύματα και οι μισθοφόροι του Ερντογάν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.

Η σκυτάλη στον Ακάρ…

Προκλητικός όμως εμφανίστηκε και ο υπουργός- εξαπτέρυγο του Ταγίπ Ερντογάν, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος κατά την ομιλία του σε Αξιωματικούς, δηλαδή σε μέρος του εσωτερικού ακροατηρίου της Άγκυρας, επανέλαβε τα λόγια του προέδρου της Τουρκίας, πως η Ελλάδα είναι εκείνη που φταίει για όλα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Ο Ακάρ μάλιστα έβαλε στο κάδρο των προκλήσεων του και την Κύπρο μιλώντας με προκλητικό ύφος για ένα τουρκικό κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.

Το εμπρηστικό ύφος του Χουλουσί Ακάρ παρά τις διπλωματικές ήττες του δέχεται τη μια μετά την άλλη η Τουρκία στη Λιβύη, μαρτυρά πως η γείτονα σκοπεύει να ταράξει και πάλι τα νερά της Μεσογείου, είτε μέσω navtex που θ’ αφορούν έρευνες είτε μέσω άλλων ακραίων προκλητικών ενεργειών .
Και λίγες ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις του πολιτικού προϊσταμένου του τουρκικού Επιτελείου, η Τετάρτη καταγράφεται ως μια μέρα έντονης δραστηριότητας στον ουρανό του Αιγαίου μετά από μια μακρά περίοδο που οι Τούρκοι δεν είχαν δώσει εντολές για μπαράζ παραβιάσεων.

Βεβαίως η έντονη δραστηριότητα έχει και αστερίσκους αν δει κανείς την ανάλυση των στοιχείων που έχουν δοθεί από το Γενικό Επιτελείο.

Έξι ήταν τα μαχητικά που παραβίασαν το FIR και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, με τέσσερα από αυτά να είναι οπλισμένα. Εδώ όπως εξηγούν Επιτελείς, παρουσιάζεται η προβληματική Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας η οποία δεν έχει πλέον τις δυνάμεις που έστελνε τα προηγούμενα χρόνια να κάνουν ακριβώς τις ίδιες προκλητικές ενέργειες.

Αλλά και η πλειονότητα των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου έχουν καταγραφεί από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Τουρκίας ATR-72, που έφτασαν τις 40. Παράλληλα από την Τρίτη και έως την Πέμπτη η γείτονα έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις στα Τουρκικά παράλια, γεγονός που συνηγορεί στην δραστηριότητα, σίγουρα όχι στην προβοκατόρικη ενέργεια των υπερπτήσεων πάνω από τα κατοικημένα νησιά των Οινουσσών και της Παναγιάς πράγμα που οδήγησε και στις τρείς αερομαχίες με τα «μπλε φτερά» που έσπευσαν να εκδιώξουν τους «απρόσκλητους» στον Ελληνικό ουρανό.

Επιτελείς επισημαίνουν ότι αναλύεται διαρκώς η ρητορική των Τούρκων πολιτικών διότι δείχνει πως και πάλι θέλουν να δημιουργηθεί ένταση στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο κι αυτό δεν αποκλείεται να φανεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.