Τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου μία ''ανάσα'' από την Κριμαία

Τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου μία ''ανάσα'' από την Κριμαία


Νέα τουρκική πρόκληση

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, το τουρκικό γενικό επιτελείο κατόπιν εντολής Ερντογάν, ξεκίνησε σειρά προκλήσεων κατά της Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο. Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη φέρονται να πραγματοποίησαν επικίνδυνες αποστολές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κοντά στα ρωσικά σύνορα τις τελευταίες 24 ώρες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η ιστοσελίδα πληροφοριών Avia.pro, πριν από λίγες ώρες, τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης, κατευθύνθηκαν προς την Κριμαία, και στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, πλησιάζοντας αρκετά στα σύνορα της Ρωσίας. Λίγες ώρες αργότερα, τα ίδια αεροσκάφη πραγματοποίησαν παρόμοια επιχείρηση αναγνώρισης κοντά στα ρωσικά σύνορα, αναγκάζοντας έτσι την ρωσική αεράμυνα να “προσανατολιστεί” αποκλειστικά στις ενέργειες της Άγκυρας.
 
Προς το παρόν, ο σκοπός της πτήσης κοντά στα ρωσικά σύνορα παραμένει άγνωστος, αλλά πιθανόν αφορά αποστολή αναγνώρισης εκ μέρους της Άγκυρας, ενώ οι Ρώσοι “μιλούν” και για προσπάθεια παρέμβασης των Τούρκων στο έργο των ρωσικών πολεμικών πλοίων, τα οποία είχαν “πλησιάσει” επικίνδυνα ένα αμερικανικό σκάφος της ακτοφυλακής που είχε φτάσει στη Γεωργία το πρωί. “Οι συχνές προκλήσεις της Άγκυρας εναντίον της Ρωσίας μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρά προβλήματα για την Τουρκία”, δηλώνει Ρώσος ειδικός. 
 
Τελεσίγραφο Μόσχας σε Ουάσιγκτον για την Μαύρη θάλασσα
 
Γνωστό μεγάλο αμερικανικό περιοδικό, ανέφερε ότι η Μόσχα προειδοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. να μείνει μακριά από την Κριμαία "για το δικό του καλό", ενώ χαρακτήρισε την ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα ως πρόκληση, υπονοώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον “εχθρική χώρα”.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει την παρουσία πολεμικών πλοίων τους στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που έχει εξοργίσει όμως τη Μόσχα. "Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που έχει να κάνουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία κοντά στις ακτές μας, και αυτό είναι μια καθαρά προκλητική δράση. Δοκιμάζουν τη δύναμή μας και παίζουν με  τα νεύρα μας", δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σε δημοσιογράφους. 

Oι ΗΠΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι κίνδυνοι διαφόρων περιστατικών είναι πολύ υψηλοί. Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ ότι πρέπει να μείνουν μακριά από την Κριμαία και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως για το δικό τους όφελος'', τόνισε ο ίδιος.
 
Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην Μαύρη θάλασσα αφορούν σαφώς σχέδιο ενίσχυσης των δυνάμεων της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δεν σχολίασε την ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά δήλωσε στην ενημέρωση του Τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ «συνηθίζει» να κινείται στη Μαύρη Θάλασσα.
 
Το πως θα αντιδράσει όμως η Ρωσία σε αυτήν την κίνηση έχει λεχθεί εδώ και μήνες, και αφορά την μετακίνηση ρωσικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κοντά στις ακτές των ΗΠΑ. Επίσης οι Ρώσοι αναβαθμίζουν ήδη την ρωσική βάση στην Κούβα, ενώ σχεδιάζουν να αναπτύξουν τις αμυντικές σχέσεις τους με την Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής.
 
Το που θα βγάλει όλο αυτό το σκηνικό δεν είναι αποσαφηνισμένο ακόμη σύμφωνα με ειδικούς, ενώ το μόνο ορατό στον ορίζοντα είναι η πρόκληση περισσότερων “επεισοδίων” μεταξύ ΝΑΤ-Ρωσίας σε Α.Μεσόγειο, Μαύρη θάλασσα ( λόγω εναέριου συνωστισμού), και με την βοήθεια των Τούρκων που άλλαξαν πλέον “παράταξη” και στηρίζουν ανεπίσημα την δύση.