Συνελήφθη υπαρχηγός του «χαλίφη» του Ισλαμικού Κράτους



Ο φερόμενος ως αρχηγός του στρατιωτικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους και πρώην «δεξί χέρι» του διαβόητου αυτοαποκαλούμενου «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνάντι συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη, βάσει ανακοίνωσης της αστυνομίας που επικαλούνται τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται για Αφγανό υπήκοο, με το κωδικό όνομα «Μπασίμ», ο οποίος συνελήφθη σε αστυνομική έρευνα στη συνοικία Ατασεχίρ της Κωνσταντινούπολης, στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Είχε φτάσει στην Κωνσταντινούπολη έχοντας στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο, και η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο DHA.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τη φωτογραφία ενός άνδρα κατόπιν της σύλληψης σε αντιπαραβολή με προγενέστερη φωτογραφία του ίδιου, όπως τουλάχιστον αναφέρουν, ατόμου που κραδαίνει ένα σπαθί.

O Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνάντι σκοτώθηκε το 2019 σε επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, με τη συνδρομή Κούρδων μαχητών, στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο «Μπασίμ» είχε βοηθήσει τον Αλ Μπαγκντάντι να κρυφτεί στην επαρχία Ιντλίμπ. Ήταν, επίσης, αρχηγός του «στρατιωτικού βραχίονα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Ο «Μπασίμ» είχε εξαφανιστεί επί μήνες μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία και το Ιράκ το Δεκέμβριο του 2017.


ΠΗΓΗ