Ο Παναγιωτόπουλος «έδειξε» τις επόμενες ελληνικές φρεγάτες – Τι είπε στο Φόρουμ των Δελφών



Αδειάζει η κλεψύδρα του χρόνου για την τελική απόφαση παραδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Δίχως αμφιβολία η επιλογή της επόμενης γενιάς φρεγατών που θα αποτελέσει το μακρύ χέρι του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Αυτό αναγνώρισε στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που έδωσε το περίγραμμα του νέου πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Τόνισε ότι υπάρχουν στο τραπέζι πολλές «ενδιαφέρουσες προτάσεις» τις οποίες «επεξεργάζεται το Πολεμικό Ναυτικό και οφείλει να επιλέξει τις καλύτερες και πιο ελκυστικές με βάση τις ανάγκες του».

Ουσιαστικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος προτάσσει τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ και όχι τις γεωπολιτικές ισορροπίες και σχέσεις με καθένα από τους «μνηστήρες».

Για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία δύο χρόνια. «Έχουμε σχέδιο, προτεραιοποίηση και οικονομική δυνατότητα και οφείλουμε να το κάνουμε γιατί τα οπλικά συστήματα όσο περνά ο χρόνος παλιώνουν» υπογράμμισε και συμπλήρωσε αναφερόμενος στις φρεγάτες που θα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό: «Είναι το πιο απαραίτητο και μεγάλο στοιχείο του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Οι πιο παλιές φρεγάτες που διαθέτουμε είναι 50 ετών και οι λιγότερο παλιές 40 ετών. Ακόμη και αν δεν υπήρχε η ένταση με την Τουρκία θα προχωρούσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού στόλου».

Επεσήμανε, ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος και «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβουμε την τελική απόφαση».

Ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ζητήσει «την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας» με συμμετοχή ελληνικών εταιριών και ναυπήγηση των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία.

Το διάστημα της ναυπήγησης, όπως είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «θα πάρει αρκετά χρόνια» και για το λόγο αυτό το Υπουργείο ζητά «τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Πλοία, δηλαδή, που θα παραδοθούν και θα καταστούν επιχειρησιακά και διαθέσιμα έως ότου παραδοθούν οι τέσσερις νέες φρεγάτες».