ΚΙΝΑΛ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ STEALTH ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ 6ης ΓΕΝΙΑΣ FCAS



Κατατέθηκε, χθες, Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τους βουλευτές του Κινήματος, κ. Γιώργο Φραγγίδη, κ. Αχμέτ Ιλχάν, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, κ. Μιχάλη Κατρίνη, κ. Γιώργο Μουλκιώτη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Συμφωνία για την Ανάπτυξη του Μελλοντικού Ευρωπαϊκού Stealth Μαχητικού Αεροσκάφους 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System) από Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία”, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Εξωτερικών, κ. Νίκο Δένδια, Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Σκοπός της υπόψη ερώτησης είναι να ενεργοποιήσουμε την κυβέρνηση και να διερευνήσουμε την πρόθεσή της να αναλάβει συγκεκριμένη δράση προς την εξέταση τουλάχιστον συμμετοχής της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας στην εν λόγω συμφωνία, έχοντας ήδη σχετική εμπειρία από την συνεργασία της ΕΑΒ στην ανάπτυξη και κατασκευή μέρους του πρώτου κοινού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (UCAV) Τεχνολογίας Stealth “nEUROn”, προκειμένου να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, και τη μελλοντική θωράκιση της χώρας μας, όπως εξάλλου η ΕΑΒΣ δίνει σχετική ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα για την εγκαθίδρυση και διατήρηση μιας εγχώριας τεχνολογικής-βιομηχανικής βάσης για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της Χώρας, αφού δίνει έμφαση στη συμμετοχή σε πολυεθνικά προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής νέων προϊόντων αμυντικού υλικού.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 
“Από έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες και από πηγές του Γερμανικού υπουργείου Άμυνας προκύπτει ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία κατέληξαν σε μία καταρχήν συμφωνία για την ανάπτυξη ενός κοινού Stealth Μαχητικού Αεροσκάφους 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System) που θα πληροί τις επιχειρησιακές μελλοντικές απαιτήσεις. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα επιβεβαιωθούν εντός του Μαΐου. Το υπόψη αεροσκάφος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2040, με στόχο να αντικαταστήσει τα μαχητικά Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και τα Eurofighter Typhoon της Γερμανικής και Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αντίστοιχα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει νέα αεροπορική τεχνολογία, ανάπτυξη νέων συστημάτων πλοήγησης, νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε ένα νέο επιχειρησιακό περιβάλλον. Γεγονός που θα προσελκύσει μεγάλο εύρος απασχόλησης επιστημονικού και τεχνικού ανθρώπινου δυναμικού, σε νέες πρωτοποριακές αεροπορικές τεχνοτροπίες.

Η χώρα μας, έχοντας ήδη συμμετάσχει, με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ), στην ανάπτυξη και κατασκευή τμημάτων του πρώτου κοινού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (UCAV) Τεχνολογίας Stealth “nEUROn”, έχει αποκτήσει αντίστοιχη υψηλού επιπέδου τεχνολογία.

Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την πρόκληση να περάσει αναξιοποίητη, και οφείλουμε τουλάχιστον σε πρώτη φάση να ενημερωθούμε για το πακέτο της συμφωνίας, και να προβληματιστούμε για την πιθανή ανάληψη μέρους συγκεκριμένου έργου της εν λόγω συμφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο πρόγραμμα FCAS συμμετέχουν χώρες και βιομηχανίες που ήδη έχουν συνεργαστεί στην ανάπτυξη και κατασκευή του nEUROn και φυσικά η ΕΑΒ θα επιθυμούσε να έχει αντίστοιχη συμμετοχή διότι μόνον προς όφελός της θα είναι.

Οργανικό τμήμα της αναπτυξιακής στρατηγικής μπορεί και πρέπει να αποτελεί η αμυντική βιομηχανία σε όλο το φάσμα και ιδίως στις νέες τεχνολογίες. Η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (ΕΑΒΣ), όπως έχει νομοθετηθεί με το άρθρο 3 του ν.3978/11, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα για την εγκαθίδρυση και διατήρηση μιας εγχώριας τεχνολογικής-βιομηχανικής βάσης για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της Χώρας και ιδίως για την ασφάλεια εφοδιασμού και την επιχειρησιακή αυτονομία των ΕΔ, μέσω της ενίσχυσης των προγραμμάτων Ανάπτυξης και Παραγωγής, δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή σε πολυεθνικά (και κυρίως ευρωπαϊκά κοινοτικά) προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής νέων προϊόντων αμυντικού υλικού που θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δαπάνες για την άμυνα και ασφάλεια προς όφελος της καινοτομίας και της εθνικής οικονομίας.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο ο προγραμματισμός αποτελεσματικών εξοπλιστικών προγραμμάτων σε βάθος χρόνου είναι οικονομικά ωφέλιμος στη χώρα, και όχι στο και πέντε που συμβαίνει επί των ημερών μας, μπορούν να προσφέρουν επιστημονική τεχνογνωσία, νέες θέσεις εργασίας, πολύτιμες για την οικονομική της ανάπτυξη και παράλληλα στοχευμένα για την αμυντική της θωράκιση.
Δεδομένου ότι, η Ελλάδα οφείλει τουλάχιστον να ενημερωθεί για την υπόψη συμφωνία με τη λογική της ανάληψης κάποιου κατασκευαστικού έργου από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία που θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, και τη μελλοντική θωράκιση της χώρας, σε ένα νέο μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό μοντέλο που θα έχει προκύψει στο μέλλον.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί: 
1. Έχετε προβεί σε ενέργειες και ποιες, ώστε να ενημερωθείτε για τη νέα συμφωνία ανάπτυξης του Μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μαχητικού Αεροσκάφους 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System); Αν όχι, γιατί;
2. Αν ναι, πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το θέμα ώστε να αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία μας σε Εθνικό επίπεδο; Θα προωθήσετε το θέμα στη Βουλή να ενημερώσετε την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία για τις περαιτέρω ενδεχομένως ενέργειες;

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής