Τουρκία: Το «ανατολίτικο παζάρι» για το Αφγανιστάν και η γερμανική «εμπλοκή»



Η επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στην Τουρκία και οι συνομιλίες που πραγματοποίησε με τον Τούρκο ομόλογό της Χουλουσί Ακάρ συνοδεύτηκαν, εκτός από χαμόγελα, αλλά και από ουσιαστική ατζέντα που περιελάμβανε θέματα όπως το Αφγανιστάν αλλά και την «περίεργη» σχέση που έχει με τη Ρωσία, όντας κράτος – μέλος του NATO.

Όπως αναφέρει άρθρο της Deutsche Welle, που επικαλείται πληροφορίες της γερμανικής Die Welt, η Γερμανία στοχεύει στην «επαναφορά» της Τουρκίας ως ενεργό μέλος της Συμμαχίας, υπό το πρίσμα της σύσφιξης των στρατηγικών και εταιρικών σχέσεων και γι’αυτό οι δύο Υπουργού Άμυνας συζήτησαν όχι μόνο για την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, πίσω από την πρώτη επίσκεψη της γερμανίδας υπουργού στην Τουρκία κρύβεται ένας στόχος. Η Γερμανία θέλει για το καλό της Δύσης να επιτύχει την πλήρη επιστροφή της δύσκολης, αλλά σημαντικής χώρας στο ΝΑΤΟ και να την πείσει να σταματήσει την παραδοσιακή πολιτική του εκκρεμούς ανάμεσα στους νατοϊκούς εταίρους και τη Ρωσία.

Η στρατηγική σχέση Γερμανίας – Τουρκίας στο πλαίσιο NATO
«Η Κραμπ Καρενμπάουερ μετέφερε καλές ειδήσεις στις αποσκευές της για τον Ακάρ» σημειώνει ο γερμανός αρθρογράφος. «Η Γερμανία είναι πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η υπουργός από τη Γερμανία στις εμπιστευτικές συνομιλίες της στην Άγκυρα αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει μέχρι τώρα η χώρας της για την περιοχή, όπως η συμμετοχή της στην στρατιωτική άσκηση Defender 2021 και τις νατοϊκές πτήσεις αστυνόμευσης (air policing) για την επιτήρηση της ασφαλείας στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Επίσης τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται για να διατηρηθεί κλίμα ύφεσης στη διένεξη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο». Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Μέρκελ σε αυτό το πεδίο. «Για τον Ερντογάν», επισημαίνει ο αρθρογράφος «η Μέρκελ είναι ένας έμπιστος και σημαντικός εταίρος στη Δύση, γι΄ αυτό και ήταν ιδιαίτερα σημαντικό στην επίσκεψή της στην Άγκυρα η Κραμπ-Καρενμπάουερ να θίξει και το θέμα του αεροδρομίου στο Αφγανιστάν».

Το Αφγανιστάν και το «ανατολίτικο παζάρι»
Η εφημερίδα αναφέρει ότι εντολή της Μέρκελ προς την υπουργό Άμυνας ήταν να καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά πόσο κεντρικής σημασίας είναι για το ΝΑΤΟ η Τουρκία, ως χώρα ισλαμική, να επιφορτιστεί με το καθήκον στρατιωτικής επιτήρησης της ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το Σεπτέμβριο. Στόχος είναι, μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα, να υπάρξει διπλωματική εκπροσώπηση (στη χώρα) και να συνεχιστεί η χορήγηση ιατρικής βοήθειας.

«Ο Ερντογάν είναι καταρχήν διατεθειμένος να το κάνει, ζητά όμως σύμφωνα με αφγανικές πηγές 130 εκ. ευρώ. Από την άλλη ο τούρκος πρόεδρος έχει συναίσθηση των πολιτικών κινδύνων για την κυβέρνησή του, σε περίπτωση που σκοτωθούν τούρκοι στρατιώτες. Οι Ταλιμπάν ήδη απείλησαν με αιματηρή εκδίκηση».

Κατά τον ορθογράφο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευτεί την ισχυρή του θέση στο θέμα με το Αφγανιστάν, ζητώντας από τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω τις κυρώσεις για την αγορά των S-400. Αλλά και σε ένα άλλο πεδίο ο τούρκος πρόεδρος θέλει να ασκήσει πιέσεις με διαπραγματευτικό χαρτί το Αφγανιστάν. Θέλει να επιτύχει την αύξηση της οικονομικής βοήθειας για το προσφυγικό, την έναρξη διαπραγματεύσεων για επέκταση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση της βίζας. «Δεν απομένει πολύς καιρός» καταλήγει η εφημερίδα, καθώς «σε μια εβδομάδα είναι το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ».

Πηγή: Deutsche Welle / onalert.gr