Παναγιωτόπουλος: «Ο Νίκος Σιαλμάς μάς θυμίζει το χρέος μας να μείνουμε πιστοί στην πατρίδα»Αποθεώνει τον ήρωα Νικο Σιαλμά, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για την επέτειο των 29 ετών από την θυσία του υποσμηναγού.

«Πρόσωπα όπως ο Νικόλαος Σιαλμάς θυμίζουν την υποχρέωσή μας να μένουμε πιστοί και συνεπείς στον όρκο να προασπίσουμε την πατρίδα, τις κατακτήσεις του λαού μας, τη Δημοκρατία, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα μπροστά!», γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος επίσης στον υποσμηναγό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισημαίνει ότι πρόκειται για ακόμη έναν «αξιωματικό που πέρασε στο πάνθεον των Ηρώων που προσέφεραν τη ζωή τους για τα ιδανικά, τις αξίες, την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδος».

Η ανάρτηση του υπουργού συνοδεύεται από φωτογραφία με την κάσκα του άτυχου πιλότου και φόντο την ελληνική σημαία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νικόλαος Σιαλμάς έχασε τη ζωή του στις 18 Ιουνίου 1992, κοντά στον Άγιο Ευστράτιο, με αεροσκάφος F-1CG της 342 Μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης, κατά την διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρκικών αεροσκαφών.

Το χρονικό της θυσίας Σιαλμά

Ο υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς κλήθηκε να αναχαιτίσει το ολοκαίνουργιο τότε απόκτημα «τρίτης γενιάς» της τουρκικής αεροπορίας το F-16C. Τα ραντάρ του ελληνικού συστήματος αεράμυνας εντόπισαν 4 άγνωστα ίχνη να εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Αμέσως διατάχθηκε η απογείωση τριών ζευγών αεροσκαφών επιφυλακής από τα αεροδρόμια Αγχιάλου, Λήμνου και Σκύρου. Ο υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς απογειώθηκε από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, μαζί με ένα δεύτερο Mirage και πήρε πορεία προς το βόρειο Αιγαίο.

Όταν έφτασαν στην περιοχή πλησίασαν τα δύο τουρκικά F-16 για αναγνώριση. Ο Νικόλαος Σιαλμάς επιχείρησε να αντιμετωπίσει τα τουρκικά F-16 με Mirage F-1CG. Ωστόσο, τα τουρκικά αεροσκάφη αντέδρασαν, με αποτέλεσμα η αναγνώριση να εξελιχθεί σε εμπλοκή.

Σύμφωνα με μαρτυρία του δεύτερου χειριστή, Ι. Μανωλάκου, κατά τους ελιγμούς που ακολούθησαν τα ελληνικά αεροσκάφη, για να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα, κατέβηκαν σε πολύ χαμηλό ύψος. Κάποια στιγμή ο σμηναγός Μανωλάκος είδε το αεροσκάφος του Σιαλμά να προσκρούει στη θάλασσα και να συντρίβεται. Ήταν 17 λεπτά μετά τη διαταγή για απογείωση.

Ο δεύτερος χειριστής είχε δηλώσει τότε: «Μιλούσαμε μέχρι τελευταία στιγμή».

Ο Νικόλαος Σιαλμάς ήταν ο πρώτος νεκρός πιλότος σε αερομαχία στο Αιγαίο με τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Στο σημείο έσπευσαν ελικόπτερο και αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος, όπου εντόπισαν τα συντρίμμια.

Η κάσκα του Νικόλαου Σιαλμά ήταν το μόνο που βρέθηκε από τον άτυχο πιλότο.Νεότερη Παλαιότερη