Κυνηγάνε τους Ισπανούς οι Γάλλοι – Βελτιώνουν την πρότασή τους

Κυνηγάνε τους Ισπανούς οι Γάλλοι – Βελτιώνουν την πρότασή τους

 


Κυνηγάνε τους Ισπανούς οι Γάλλοι υποστηρίζουν μέσες… άκρες οι Ρώσοι, αναφορικά με τη νέα γαλλική πρόταση, η οποία όπως λένε ήλθε ως απάντηση στην ισπανική πρόταση.

Σύμφωνα με το flot.com η γαλλική εταιρεία Naval Group, σε συνεργασία με την MBDA και την Thales, «παρουσίασε μια νέα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του στόλου του ελληνικού ναυτικού».

Όπως σημειώνεται η Γάλλοι προσάρμοσαν και δημοσίευσαν την πρόταση τους προς την Αθήνα «αμέσως μετά την παρουσίαση της πρότασης της ισπανικής Navantia».

Οι Ισπανοί σκοπεύουν να διασφαλίσουν την κατασκευή τεσσάρων φρεγάτων κατηγορίας F-110 στην Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό των φρεγάτων κατηγορίας Hydra και την παροχή δύο ελαφρών φρεγάτων πολλαπλών χρήσεων Alfa-3000 ως προσωρινή λύση.

Η γαλλική πρόταση έχει σύμφωνα με τους Ρώσους, «σαφή ομοιότητα με την ισπανική», αν και «διαφέρει σε αποχρώσεις».

Αν Navantia προτείνει την κατασκευή δύο ελαφρών φρεγάτων τύπου «Alpha-3000» ως προσωρινή λύση, τότε το Παρίσι είναι έτοιμο να μεταφέρει στην Αθήνα μερικά επιχειρησιακά έτοιμα πλοία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού ο τύπος των οποίων «δεν προσδιορίζεται».

Μάλιστα, αυτές οι φρεγάτες «μπορούν να τεθούν σε υπηρεσία με το Ελληνικό Ναυτικό ήδη από το 2022».

Όπως και η ισπανική εταιρεία, η Naval Group προτείνει τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων ελληνικών φρεγάτων υδραυλικής κατηγορίας.

Τώρα να υποθέσουμε ότι οι Γάλλοι ετοιμάζουν ρελάνς με καλύτερα πλοία από τα δύο πλοία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας; Θα μπορούσε. Ίσως η ιδέα αυτή να αφορά σε πλοία με γαλλικό πλήρωμα, μία πρόταση που είχαν κάνει οι Γάλλοι πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Πάντως οι Ρώσοι από την αρχή της «φρεγατιάδας» υποστηρίζουν πως στο τέλος η Ελλάδα θα επιλέξει γερμανικά πλοία.

Λέτε να ξέρουν κάτι οι Ρώσοι; Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις όπου δεν ακούς πολλά… κεράσια κρατάς μεγάλο καλάθι και η αλήθεια είναι πως η γερμανική πρόταση έχει μείνει χαρακτηριστικά έξω από τα φώτα της δημοσιότητας αν και θα έλεγε κανείς ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στην ολλανδική πρόταση.