Βρόγχοι θανάτου από τα τουρκικά δίχτυα στο βυθό του αιγαίου

Βρόγχοι θανάτου από τα τουρκικά δίχτυα στο βυθό του αιγαίουΟι Έλληνες αλιείς εξέφρασαν για πολλοστή φορά την αγανάκτησή τους για τις τουρκικές αυθαιρεσίες που είχαν σαν στόχο τη μείωση των ιχθυο-αποθεμάτων τους βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ασφάλειά τους

 Το ότι οι Τούρκοι με τα αλιευτικά σκάφη τους αλωνίζουν το Αιγαίο τα τελευταία χρόνια, με επίταση την πενταετία που διανύουμε, είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Όπως αναμφισβήτητο γεγονός είναι το ότι πίσω από την λαθραία αλιεία των Τούρκων ψαράδων (που γίνεται για υφαρπαγή των ελληνικών ιχθυαποθεμάτων στο Αιγαίο με σκοπό την μετατροπή του σε άγονη θαλάσσια έρημο) βρίσκεται οργανωμένο σχέδιο της ΜΙΤ για αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μέχρι και τον 25ο Μεσημβρινό.

   Το είχε καταγγείλει, άλλωστε, επίσημα και το κυβερνών κόμμα  της ΝΔ (απ' τη θέση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης το '18) δια του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, με αφορμή τις ψυχολογικές επιχειρήσεις των Τούρκων οι οποίοι προέβαιναν σε επικίνδυνους ελιγμούς με τα μεγάλου εκτοπίσματος αλιευτικά τους για κατατρομοκράτηση και εξουθένωση των Ελλήνων ψαράδων. Ωστόσο, παρά τις νομικά τεκμηριωμένες ενστάσεις που προώθησε τότε το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ (από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών) καταγγέλλοντας την Τουρκία στις διεθνείς υπηρεσίες, δεν υπήρξε συμμόρφωση από πλευράς των ''πειρατικών'' τουρκικών αλιευτικών.   Και αυτό το γνωρίζουμε έγκυρα, καθώς απ' το '17 το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ''Αρχιπέλαγος'' εντόπιζε, χαρτογραφούσε και απωθούσε απ' τα ελληνικά χωρικά ύδατα του Ανατολικού Αιγαίου τις τουρκικές μηχανότρατες. 
 
 Τις τουρκικές μηχανότρατες που - εκμεταλλευόμενες τα κενά ελέγχου λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών - δεν έχαναν την ευκαιρία να μπαίνουν στα ελληνικά νερά, και δη στα υπό διεθνή προστασία λόγω οικοσυστημάτων θαλάσσια ''δάση'' μας (βλ. κοραλλιογενείς υφάλους και ''λιβάδια Ποσειδωνίας'' μεταξύ Σάμου-Αγαθονησίου), για να αλιεύσουν παράνομα.   Μετά απ' αυτά τα εκρηκτικά  - από άποψη παρανομιών των τουρκικών αλιευτικών - δύο χρόνια (2017-'18), ακολούθησαν περίοδοι μερικής ύφεσης των καταδρομικών τους επιχειρήσεων, για να επανέλθουν δριμύτεροι οι Τούρκοι ψαράδες το καλοκαίρι του '20 και, πιο συγκεκριμένα, μετά το αποκορύφωμα της θρασύτητας Ερντογάν για την Αγία Σοφία. Μιας θρασύτητας που είχε σαν αποτέλεσμα την μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας και της Βυζαντινής αυτοκρατορίας σε τζαμί.   Έτσι, γλιστρώντας σαν χέλι κάτω απ' την μύτη των σκαφών του Λιμενικού, τα θηριώδη τουρκικά αλιευτικά (που είναι στην πραγματικότητα πλοία μεταφοράς ιχθυοκλωβών με αλιεύματα από την Μεσόγειο και προορισμό την Τουρκία) έφτασαν ως ένα μίλι απ' την Μύκονο παραβιάζοντας κατάφωρα τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

   Η Ελληνική Ακτοφυλακή πιάστηκε στον ύπνο αδικαιολόγητα, για να αναγκαστεί στη συνέχεια να καταπιεί αμάσητες τις γελοίες δικαιολογίες των Τούρκων ότι (σε καιρό θέρους) αναγκάστηκαν να παραβιάσουν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα λόγω... δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ως εκ τούτου, το θέμα ήταν συγκυριακό και δεν αφορούσε εσκεμμένες παραβιάσεις των Ε.Χ.Υ εκ μέρους τους, όπως ισχυριζόταν το ελληνικό Λιμενικό...   

Δυο μήνες μετά ωστόσο (Σεπτέμβριο 2020) επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με τα τουρκικά αλιευτικά να ''εφορμούν' κατά των ελληνικών στο Θρακικό Πέλαγος και το Βόρειο Αιγαίο, με βάση τα καταγεγραμμένα απ' το ερευνητικό ''Αρχιπέλαγος'' ντοκουμέντα, που αποδείκνυαν τις καταστροφικές ζημιές που προκάλεσαν οι τουρκικές ''μηχανότρατες''... βιομηχανικής κλίμακας.  

Οι Έλληνες αλιείς εξέφρασαν για πολλοστή φορά την αγανάκτησή τους για τις τουρκικές αυθαιρεσίες που είχαν σαν στόχο τη μείωση των ιχθυο-αποθεμάτων τους βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.

   Η μόνη αντίδραση στο γεγονός - σε πολιτικό επίπεδο - ήταν η καταδίκη στη Βουλή της τουρκικής προκλητικότητας από την Αντιπρόεδρό της Σοφία Σακοράφα, με αφορμή τις καταγγελίες στα Μέσα ενός ψαρά της Σαμοθράκης ότι είχαν αγκυροβολήσει ανοιχτά του νησιού τουρκικά αλιευτικά και ψάρευαν ανενόχλητα εκτοπίζοντας τα ελληνικά από τα νερά τους.   Στο μυαλό όλων ήρθε συνειρμικά τότε μια φωτογραφία του Αυγούστου του ίδιου έτους που έγινε πρωτοσέλιδο στον τουρκικό Τύπο, γιατί εμφάνιζε τον Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τον υπερσύγχρονο τουρκικό αλιευτικό στόλο μετά την εισβολή του στο Αιγαίο... Το πρόβλημα της αλιευτικής  εισβολής δεν ήταν συγκυριακό, φυσικά, αφού είχε επαναληφθεί ουκ ολίγες φορές και τα προηγούμενα χρόνια επί όλων ανεξαιρέτως των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες το έβαζαν - ως συνήθως - κάτω από το χαλί, μέχρι που δεν πήγαινε άλλο.   Και το ''δεν πήγαινε άλλο'' ξεπέρασε - στη χρονιά μας, στις μέρες μας - κάθε όριο ανοχής και εθνικής αναισθησίας, αφού με την μη αντίδρασή μας δηλώνουμε εκκωφαντικά την αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε τις μόνιμες πλέον παρανομίες των τουρκικών αλιευτικών, τα οποία σαρώνουν νυχθημερόν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σαν να βρίσκονται επί τουρκικού εδάφους.

   Ήδη τον περασμένο μήνα είχαμε απανωτά αλιευτικά πότε με αφορμή την... ''αβλαβή διέλευση'' δέκα τουρκικών σκαφών στο στενό μεταξύ Τήνου-Μυκόνου και πότε το ψάρεμα στα ελληνικά ύδατα 14 τουρκικών αλιευτικών (νηοπομπής που ξεκινούσε από ΝΑ των Κυθήρων και κλιμακωνόταν ΒΔ των Κυκλάδων στη Μήλο και το στενό της Σερίφου με Σίφνου με παραπλέον το τουρκικό επιβατικό ''Ανατόλια''.   Τελευταία εκδήλωση πρόκλησης των τουρκικών αλιευτικών - ενόψει, ίσως, της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες - ήταν αυτή που συνέβη προ ημερών, όταν τουρκικές μηχανότρατες εισέβαλαν (απ' το λιμάνι του Αίνου, όπου έχουν κατασκευάσει οι Τούρκοι λιμάνι) στα ελληνικά χωρικά ύδατα του Βορείου Αιγαίου και επιδόθηκαν στην προσφιλή τους συνήθεια αλίευσης των ψαρότοπων, οι οποίοι ξεκινούν απ' την θαλάσσια περιοχή της Ουρανούπολης και του Αγίου Όρου και φτάνουν νότια της Γαύδου.  

 Η αντίδραση της κυβέρνησης, δια του ελληνικού Λιμενικού, στη θρασεία παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας ήταν μια απ' τα ίδια: αποδοχή της ασυδοσίας των Τούρκων ψαράδων που παραβιάζουν την εθνική μας κυριαρχία και προσεγγίζουν ανενόχλητοι τα νησιά μας (100 μέτρα απ' την Λαδοξέρα Σαμοθράκης, λ.χ)  δια της... σιωπής!!!..  Κι αυτό οδηγεί σε απόγνωση τους Έλληνες αλιείς (που εκδήλωσαν, ήδη, την αγωνία και την αγανάκτησή τους δια του πρόεδρου των αλιέων Αλεξανδρούπολης Δημήτρη Σαρίκα), γιατί οι κρατούντες με την απραξία τους νομιμοποιούν τις παρανομίες των Τούρκων αλιέων σε βάρος μας, τη στιγμή που θα έπρεπε να κατάσχονται τα προϊόντα της παράνομης αλιείας τους και να φυλακίζονται οι υπαίτιοι που στήνουν βρόγχους θανάτου με τα δίχτυα τους στον βυθό του Αιγαίου...