Μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας ανοικτά της Χαβάης - Απογειώθηκαν F-22



Τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις μετά το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου» διεξάγει η Ρωσία στα ανοιχτά των ακτών της Χαβάης, λίγες μόλις ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη.

Οι ασκήσεις έγιναν από το ρωσικό Ναυτικό στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση 300-500 μιλίων δυτικά της Χαβάης, ενώ σε αυτές συμμετείχαν μεταξύ άλλων βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας και αεροσκάφη. Η Αεροπορία των ΗΠΑ απογείωσε μαχητικά F-22 από τη Χαβάη, ως απάντηση στις ασκήσεις. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις δεν εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης άμυνας και δεν παρεμποδίστηκαν.

Το συμβάν σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν τρία οπλισμένα μαχητικά F-22 και ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135, απογειώθηκαν από τη Χαβάη για μια «ασυνήθιστη αποστολή» που ζήτησε η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA).

Τα πρώτα δυο F-22 απογειώθηκαν περίπου στις 4 μ.μ. και ένα τρίτο περίπου 5 μ.μ., ενώ ακολούθησε και ένα KC-135.

Ωστόσο, η FAA, αρνήθηκε τότε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων απάντησε πως «Έχουμε στενή συνεργασία με τον στρατό».

Τελικά αποδείχθηκε ότι η απογείωση των μαχητικών είχε σχέση με την ρωσική άσκηση.

Η Σύνοδος στη Γενεύη γίνεται μετά από πολλούς μήνες δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας. Ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει ευθέως τον Πούτιν ως «δολοφόνο». Πάντως αν και εμμένει στους χαρακτηρισμούς του, μιλά για έναν «άξιο και φωτεινό» αντίπαλο.

Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η Μόσχα είχε στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν, γεγονός που ανάγκασε τον Μπάιντεν

τον Απρίλιο να επιστρέψει δύο αμερικανικά πλοία. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλε κυρώσεις σε περίπου 30 άτομα και απέλασε 10 διπλωμάτες. Στη συνέχεια ο Πούτιν έκλεισε τα στενά του Κερτς σε ξένα πολεμικά πλοία.

Ένα άλλο σημείο τριβής μεταξύ ΗΠΑ και Ουάσινγκτον είναι η κυβερνοασφάλεια. Ο Μπάιντεν κατηγορεί τη Μόσχα για μια σειρά πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων με λυτρισμικό. Η μεγαλύτερη επίθεση έγινε εναντίον της JBS Foods, του μεγαλύτερου προμηθευτή κρέατος στον κόσμο και εναντίον του αγωγού της Colonial Pipeline τον Μάιο.


ΠΗΓΗ