Παρίσι προς Αθήνα: «Θα κατασκευάσουμε τις Belh@ara στα ελληνικά ναυπηγεία»Μεταφορά γαλλικής τεχνογνωσίας και αναζωογόνηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας
Γαλλική "απόβαση" στη DEFEA, με τις αμυντικές εταιρίες της χώρας να έχουν τα περισσότερα περίπτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή, αφού μετά τα RAFALE, που πήρε η ελληνική πολεμική αεροπορία οι Γάλλοι επιθυμούν να εξοπλίσουν και το πολεμικό ναυτικό με φρεγάτες Belh@arra.

Το γαλλικό περίπτερο, στη διεθνή έκθεση DEFEA, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ναυτικών Γαλλικών Βιομηχανιών (GICAN) και τη διαχείριση της θυγατρικής του, SOGENA, περιλαμβάνει 21 εταιρείες οι οποίες αναδεικνύουν τη γαλλική τεχνογνωσία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Ακόμη, παρευρέθηκαν πολυάριθμοι Γάλλοι επισκέπτες, για επαφές και δικτύωση υψηλού επιπέδου. Επιπροσθέτως,  είναι παρούσα η γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA), ενώ έχει προγραμματιστεί επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Σε συνέχεια της πρόσφατης επιτυχίας της εξαγωγής των Rafale της Dassault Aviation για την Ελληνική Αεροπορία, η DEFEA αποτελεί ευκαιρία για παρουσιάσεις, που σχετίζονται με άλλα εξοπλιστικά προγράμματα μείζονος σημασίας, ειδικότερα την παρουσίαση της πλήρους προσφοράς της γαλλικής ομάδας που αποτελείται από τις Naval Group, Thales και MBDA, με στόχο την κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, με άξονα τη φρεγάτα Belh@arra αλλά και ένα φιλόδοξο σχέδιο συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας.

Η πρώτη φρεγάτα Belh@arra, εκτιμάται από τη NAVAL ότι θα παραδοθεί το 2025, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανάγκες του ΠN θα καλυφθούν ταχύτατα. Η πρώτη της κλάσης Belh@arra του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, ναυπηγείται ήδη με αναμενόμενη παράδοση το 2024.

Κατά την παρουσίαση των δυνατοτήτων της Γαλλικής φρεγάτας, ο Marketing Manager της Naval Group Herve Boy, ανέφερε ότι θα δοθούν στην Χώρα μας τεχνολογίες από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group.

Επίσης τόνισε ότι «οι πύραυλοι Aster επί της φρεγάτας, μπορούν να εμπλέξουν στόχους πολύ γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση , σε μεγάλη απόσταση και να διασφαλίσουν μια απαράμιλλη ικανότητα αποτελεσματικής εξουδετέρωσης τους, καθιστώντας δυνατή την εξάλειψη των επιθέσεων, ειδικά έναντι πολύ ευέλικτων στόχων».

Γεγονός είναι, ότι υπάρχει μια εκτίμηση πως η φρεγάτα αποτελεί ένα πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Εξοπλισμένη με έως και 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER ή με συνδυασμό πυραύλων ASTER και MICA NG, 21 RAM (Σύστημα όπλων CIWS), 8 Exocet MM 40 Block3, νέας γενιάς σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ελαφρού τύπου τορπίλες MU 90 και πυροβόλο 76 mm, προσφέρει ασυναγώνιστες δυνατότητες για τον συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και την αυτονομία δράσης, για την υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.

Όπως όλες οι φρεγάτες της Naval Group, η Belh@arra θα είναι πλήρως διαλειτουργική, με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε καθώς θα είναι σε θέση να αναλάβει αποστολές, πολλαπλoύ ρόλου εντός κάθε είδους συμμαχικού στόλου και εντός του στόλου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Belh@arra μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, στην αποτροπή και την υποβρύχια παρέμβαση, σε ένα σύνθετο πεδίο επιχειρήσεων όπως το Αιγαίο Πέλαγος, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει.

Η Belh@arra, έχει επίσης μια νέα ικανότητα εναντίον ασύμμετρων απειλών, χάρη σε μια καινοτόμο ιδέα, οργανωμένη γύρω από μια νέα επιχειρησιακή λογική επικεντρωμένη σε αυτές τις απειλές.

Η φρεγάτα διαθέτει ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντάς της να αντιμετωπίσει κοντινές απειλές, χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων συσκευών.

Έχει σχεδιαστεί για να είναι εξοπλισμένη, ως περαιτέρω ενίσχυση με πυραύλους Naval Cruise, μια ικανότητα μακρού πλήγματος (Deep Strike), μοναδική στην αγορά που προτείνει η Naval Group.

Οι φυσικές και ψηφιακές υποδομές της Belh@arra, εγγυώνται ένα εξελικτικό δυναμικό που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου, (UAVs, Cyber, αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, υπερηχητικοί πύραυλοι, απειλές επιφανείας αλλά  και κάτω από τη θάλασσα κ.λπ.).

Η Naval Group προσφέρει μια λύση, χωρίς ρίσκο, για την κατασκευή των τριών φρεγατών στην Ελλάδα, από ελληνικά ναυπηγεία, έγκαιρα , και με την ίδια ποιότητα και επιδόσεις με την πρώτη της σχετικής κλάσης.

Η κατασκευή της πρώτης φρεγάτας στη Γαλλία, θα διασφαλίσει τη χρήση από την Ελλάδα, στο συντομότερο χρονικό διάστημα και θα εξασφαλίσει τη μεταφορά τεχνολογίας, που θα επιτρέψει την κατασκευή 3 φρεγατών στην Ελλάδα.

Αυτό θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το ΠN, σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ελληνική ναυτική και αμυντική βιομηχανία και εκατοντάδες, μακροπρόθεσμα, θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά ναυπηγεία και η ελληνική ναυτική βιομηχανία, έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους στο παρελθόν και η Naval Group δεσμεύεται, να συμβάλει στην αναζωογόνησή τους. Η ελληνική ναυτική βιομηχανία, θα είναι σε θέση να κατασκευάσει αυτήν τη φρεγάτα τελευταίας γενιάς εδώ στην Ελλάδα.

Το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής της Naval Group, διαμορφώνεται για να παρέχει πολεμικά πλοία «κατασκευασμένα στην Ελλάδα», με την ίδια ποιότητα και επιδόσεις με τις φρεγάτες Belh@arra υπό κατασκευή στη Γαλλία για το Γαλλικό Ναυτικό, προσαρμοσμένο τέλεια στις επιχειρησιακές ανάγκες του Ελληνικού Ναυτικού και πλήρως διαλειτουργικό με τα πλοία του ΝΑΤΟ.

Αυτό το σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής, θα συμβάλει στην αναζωογόνηση μιας ισχυρής ελληνικής αμυντικής ναυπηγικής βιομηχανίας, που αποτελεί κλειδί, για τη βιομηχανική και επιχειρησιακή αυτονομία της χώρας στον ναυτικό τομέα μέσω:

Μεταφοράς στην Ελλάδα, όλων των απαραίτητων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας για να διασφαλιστεί ότι οι 3 φρεγάτες, θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα και θα παραδοθούν εγκαίρως.
Μεγιστοποίηση της συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας, στην εγχώρια υποστήριξη & συντήρηση της Belh@arra τα επόμενα 40 χρόνια.

Αύξησης της αυτονομίας και αυτοδυναμίας της χώρας, στην κατασκευή και την συντήρηση πολεμικών πλοίων, μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας σε Έλληνες εταίρους.
Συμμετοχής στην ανάπτυξη, ενός κερδοφόρου και καινοτόμου ελληνικού ναυτικού αμυντικού οικοσυστήματος, που θα δημιουργήσει μακροχρόνιες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης για Έλληνες πολίτες, όχι μόνο στα ναυπηγεία αλλά και στην ηλεκτρονική τεχνογνωσία, την πληροφορική κ.λπ. και θα ωφελήσει την οικονομία της χώρας.

Νεότερη Παλαιότερη